spot_img

Nedavno objavljeno

Neka sva čula uživaju

Vrhunska gastronomska ponuda hotela Rixos Premium Dubrovnik gostima pruža kulinarske užitke i odmor čini nezaboravnim

Luksuzni hotel Rixos Premium Dubrovnik odavno je poznat po svojoj fantastičnoj lokaciji i predivnoj plaži koju je naslijedio od nekadašnjeg skromnog, ali popularnog hotela Libertas. No, današnje hotelsko raskošno arhitektonsko zdanje već godinama je simbol vrhunskog dubrovačkog hotelijerstva koje gostima nudi užitke u skladu sa najvišim standardima nezaboravnog odmora.
Jedna od značajki hotela Rixos Premium Dubrovnik je i vrhunska gastronomska ponuda po kojoj gosti pamte svoj odmor. Naime, gostima hotela na raspolaganju su čak tri restorana čija ponuda ne ostavlja ravnodušnim ni najzahtjevnije gurmane.

Restoran “Turquise” je poznat po najfinijoj selekciji internacionalne kuhinje. Otvoreni buffet ovog restorana pored toga nudi i raskošne mediteranske okuse i specijalitete lokalne hrvatske kuhinje. Posebno je neodoljiv izbor odležalog mesa, koje je prošlo tretman takozvanog suhog zrenja. U posebne komore se stavljaju probrani komadi mesa kako bi se iz njih izvuklo što više vode, čime se postiže koncentracija okusa i nježna tekstura. Dry aged meso time dehidrira čak i do 30 procenata, čime se pojačava njegov okus, a zbog posebnih uvjeta enzimi koji se nalaze u mesu razbijaju vezivno tkivo i ono postaje puno mekše. Goveđi odresci tenderloin, rib eye i T-bone te teleći kotleti su amblematična jela ovog restorana.
Riblji restoran “Libertas” se nalazi na “pjeni od mora”. Jedinstveni ugođaj lokacije ovog restorana idealno je spojen sa vrhunskom ponudom svježih riba, rakova, školjki i hobotnica iz Jadranskog mora. Ručak ili romantična večera upravo u ovom restoranu predstavljaju jedan od nezaboravnih doživljaja koje gosti Rixosa nose iz Dubrovnika.

Majstorstvo chefa iz Nepala

Posebnu pažnju gostiju sklonih specijalitetima kuhinja koje nisu u prilici često kušati privlači restoran “Umi Teppanyaki”. Naravno, radi se o azijskoj kuhinji u izvedbi vrhunskog chefa Koirala Pratapa. Jela koja priprema ovaj majstor azijske kuhinje iz Nepala gostima ostaju u sjećanju ne samo po vatrometu okusa već i zbog njegovog umijeća koje graniči sa umjetnošću. Večere koje servira za šankom hotelske terase sa početkom u 19 i 21 sat započinju njegovim predstavljanjem i žongliranjem sa priborom koji koristi u pripremi jela. Jela koja pravi pred gostima služe se u desetak nizova, vrhunski delikatnih okusa i u količinama koje zadovolje i one sa najvećim apetitom, ali koje na kraju večere ne ostavljaju osjećaj prejedenosti. Osim umijeća ovog majstora kulinarstva, zasluga pripada i brižljivo odabranim namirnicama kao i tradicionalnim, veoma strogim recepturama pripreme originalnih azijskih jela.

Tokom spravljanja i serviranja slijedova hrane chef Pratap razgovara sa gostima, objašnjavajući porijeklo jela, kao i sastojke i začine koje koristi. Dok uživaju u hrani, gosti od chefa mogu saznati i zašto koristi isključivo japansku rižu za pripremu sushija, da li su dumplingsi originalno japanski ili kineski specijalitet, šta daje jedinstven okus miso supi… Onima, pak, koji ostanu zadivljeni umacima u kojima služi rakove, a koji vjeruju da ih mogu i sami napraviti, uvijek nasmijani Pratap nesebično otkriva sastojke i način pripreme umaka.
Kažu da tradicionalnu vrhunski pripremljenu azijsku kuhinju ne vole samo oni koji je nisu probali. Za njih, kao i za one koji uživaju u specijalitetima ove egzotične kuhinje, restoran “Umi Teppanyaki” hotela Rixos Premium Dubrovnik i chef Koiral Pratap prava su adresa.n

Latest Posts

Raport

spot_img