Izraz “autofagija” dolazi iz grčkog jezika (auto: sam; phagein: jesti), što bi bukvalno prevedeno značilo da organizam sam sebe jede. Upravo za ovo otkriće je 2016. godine japanski biolog Yoshinori Osumi dobio Nobelovu nagradu za medicinu. Uradio je iscrpnu analizu i otkrio pravu svrhu ovog metaboličkog procesa. Dokazao je da gladovanje od 12 sati i duže izaziva proces autofagije.
Naime, autofagija je samoiscjeljujući proces, koji je prije svega usmjeren na prevenciju raznih poremećaja i oboljenja. Utiče na rehabilitaciju cijelog organizma, odnosno koristi disfunkcionalne komponentne, svojevrsnim procesom reciklaže, tj. koristi nakupljene toksine iz tkiva i ćelija. Na ovaj način organizam se preko oslobođenih ćelija oslobađa patoloških i drugih poremećaja, dolazi do samodetoksikacije. Zdrave ćelije recikliraju oštećene, stare, bolesne ćelije i mikroorganizme. Razgrađivanjem loših ćelija, ponovo se taj materijal koristi za balansiranje, izlječenje i zaštitu.
Autofagijom protiv maligniteta
Autofagija djeluje preventivno, ali i terapijski na maligne bolesti. Svi karcinomi počinju oštećenim ćelijama. Procesom autofagije tijelo prepoznaje i uklanja te ćelije, doprinoseći tako smanjenju rizika od raka. Genetičari i biolozi nova istraživanja usmjeravaju na eksperimente autofagije kao terapije za oboljele od raka. Brojne stručne studije i istraživanja bave se i drugim mnogobrojnim koristima koji se ostvaruju autofagijom, prvenstveno protiv autoimunih bolesti. Biolozi, genetičari i neurohirurzi dokazali su da autofagija učestvuje u mehanizmu odbrane u bolestima poput Parkinsonove i Hantingtonove te određenih oblika demencije. Autofagija sprečava kardiovaskularna oboljenja i rehabilituje u terapiji već nastalih ovakvih oboljenja, naročito u prevenciji srčanog udara. Korisna je i protiv šećerne bolesti, jer je tokom procesa nivo insulina u krvi veoma nizak, što aktivira hormon glukagon i potom izvlači svu preostalu energiju iz ćelija, dovodeći insulin u balans. Autofagija će spriječiti nastanak i razvoj raznih viroza, gripa, bakterijskih infekcija, a snižava holesterol i usporava starenje. Zapravo, ovim procesom dovešćemo organizam do potpune regeneracije. Jer kada dođe do samouništenja loših ćelija, pokreće se lučenje hormona rasta (stvaranja) novih ćelija tj. podmlađivanja. U organizmu se uvećava i cjelokupna životna energija potrebna za svakodnevno funkcionisanje.
Gladovanje 16 i više sati
Iako svi stručnjaci podvlače da autofagija nije dijeta, moguće je izgubiti i nekoliko kilograma. Posebno je bitno da autofagiju shvatimo kao stil života i kao proces koji mijenja životne navike. A promjena ishrane je ključna. Autofagija se najbolje pokreće takozvanim postom, gladovanjem od 16 sati i duže. Jede se u periodu od osam sati dnevno, ostatak dana trebalo bi gladovati. To znači bukvalno niti jedan badem, ni kašičica meda, ni kafa sa šećerom jer biste prekinuli post, tj. kalorijsku restrikciju, a taj šećer otišao bi direktno u jetru i promijenio hormonski status. Kasnije se period gladovanja može produžavati, a preporučljivo je da se jednom mjesečno uradi post na 24 ili 48 sati. Iako djeluje zastrašujuće, iskustva ljudi koji primjenjuju autofagiju govore da zapravo i nije, mnogi se naviknu vrlo brzo i postane im potreba. Mnoga iskustva svjedoče da su s vremenom promijenili način ishrane i izbacili slatkiše, hljeb, a neki i meso.