SASTOJCI:
• 54 ml maslinovog ulja
• 1 luk, sitno isjeckan
• 4 češnja bijelog luka, sitno isjeckana
• 1 kašičica sušenog origana
• 1-2 kašičice tucane paprike
• 130 g paradajz paste
• 60 ml votke
• 190 g pesta
• so i biber
• 240 g kreme ili kokosovog mlijeka iz konzerve
• 450 g kratko rezane tjestenine
• 3 kašike slanog putera
• 35 g rendanog parmezana, plus još za serviranje
• 6 g svježeg bosiljka grubo isjeckanog
PRIPREMA:
Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje niskoj temperaturi pa dodajte ljuk, bijeli luk i origano. Pržite dok se luk ne počne karamelizirati, oko 5 minuta. Smanjite vatru, dodajte paradajz pastu i tucanu papriku, kuhajte 4-5 minuta, dok se ne zgusne. Umiješajte votku, kuhajte još 2 minute, pa dodajte pesto i vrhnje. Posolite i pobiberite. Držite toplo na laganoj vatri.
Skuhajte tjesteninu, a neposredno prije cijeđenja odvojite šolju i po vode u kojoj se kuhala. Ubacite tjesteninu u umak i dodajte puter i pola šolje vode od kuhanja tjestenine, miješajući dok se puter ne otopi. Zatim dodajte parmezan i bosiljak. Po potrebi umak dodatno razrijedite vodom od kuhanja tjestenine.
Izvadite tjesteninu na tanjire i pospite bosiljkom i sirom.