Nedavno objavljeno

spot_img

Sve zvijezde SFF-a

U proteklih dvadeset i devet godina, sarajevskoj publici su se poklonili i crvenim tepihom prošetale brojne slavne osobe iz svijeta filma, ali i muzike i mode, a mi ćemo spomenuti tek neke od njih

Napisala Mersiha Drinjaković

Kada je davne 1995. pokrenut kao svojevrsni otpor ratnom ludilu i simbol održanja kosmopolitskog duha, vjerovatno niko od tadašnje ekipe nije mogao ni sanjati da će Sarajevo Film Festival postati jedna od najznačajnijih filmskih smotri Evrope i zasigurno najjači festival Regiona.

Zvijezde SFF-a

U proteklih dvadeset i devet godina, sarajevskoj publici su se poklonili i crvenim tepihom prošetale brojne slavne osobe iz svijeta filma, ali i muzike i mode, a mi ćemo spomenuti tek neke od njih: John Malkovich,  Robert de Niro, Juliette Binoche, Stephen Frears, Bono Vox, Gillian Anderson, Agnés B., Steve Buscemi, Willem Dafoe, Emily Watson, Mike Leigh, Jeremy Irons, Angelina Jolie, Brad Pitt, Kevin Spacey, Béla Tarr, Daniel Craig, Stellan Skarsgard, Mickey Rourke, Wim Wenders, Julia Ormond, Carole Bouquet, Gerard Depardieu, Michael Fassbender, Morgan Freeman… 

Sarajevo Film Festival je tokom proteklih 29 godina ugostio velika i zvučna imena, filmske stvaratelje, glumce i glumice, profesionalce iz industrije. Visoko profilisani gosti prisustvovali su festivalu, aktivno učestvovali u njegovim sadržajima, dajući nesebično svoje znanje, iskustvo, privlačeći pažnju medija i povećavajući njegovu vidljivost ali i ugled.

Morgan Freeman: Čini se da su glumcu koji je u Invictusu utjelovio Nelsona Mandelu četiri dana u Sarajevu bila nedovoljna da obiđe sve što je želio: posjetio je Begovu džamiju i Morića-han, slikao se pred Sebiljom, napio se vode s Baščaršije te s Jovanom Divjakom posjetio sarajevski ratni tunel. Počasni gost SFF-a iznenadio je novinare ranijim dolaskom. U Sarajevo je stigao u društvu američke rediteljice nominirane za Oscara Michele Ohayon, koja je SFF-u prikazala film S.O.S. Stanje sigurnosti.

Brangelina

Angelina Jolie: Poznata glumica i humanitarka je bila gošća 17. SFF-a 2011. i promovirala svoj filmski opus uključujući rediteljski prvijenac “U zemlji krvi i meda”.  “Toliko mi je drago što sam u ovom prekrasnom gradu. Posljednjih godinu dana provela sam s divnim ljudima iz ove zemlje. Nikad nisam radila s tako discipliniranom i talentiranom ekipom. Drago mi je da sam večeras ovdje, na festivalu koji iz godine u godinu sve više raste. Zaista sam počašćena zbog ove nagrade”,poručila je nakon što joj je uručeno počasno Srce Sarajeva.

Brad Pitt: Holivudski glumac koji je također bio prisutan na festivalu zajedno sa Angelinom Jolie.  U velikom stilu, s neočekivanim obratom i najvećim zvijezdama današnjice na crvenom tepihu – Angelinom Jolie i Bradom Pittom – spuštena je zavjesa na 17. Sarajevo Film Festival koji je te godine imao još neka velika imena na crvenom tepihu: Charlotte Rampling, Wim Wenders, Ari Folman, Terry George, Michael Fassbender, Susanne Bier, Béla Tarr… 

Taksista u Sarajevu

Robert De Niro: Čak ni jako niske temperature, neuobičajene za august, nisu spriječile publiku da se tiskaju u prepunom Metalcu u kojem je, prve večeri tog 22. Sarajevo Film Festivala, prikazan kultni Taksista s Robertom De Nirom u glavnoj ulozi, zvijezdom koja je doputovala u Sarajevo.

Gael García Bernal: Dobitnik Počasnog Srca Sarajeva i počasni gost 20. SFF-a, čijim je filmom iz 2000. godine Pasja ljubav otvoren program u Open Airu, bio je meksički glumac Gael Garcia Bernal. Gael je bio svuda: na crvenom tepihu, filmskim projekcijama, panel-diskusijama o ljudskim pravama, a na jednoj zabavi našao se i u ulozi DJ-a. Ništa mu nije moglo pokvariti raspoloženje, pa ni činjenica da mu je na putu u Sarajevo izgubljen prtljag.

Juliette Binoche, Michael Moore i Steve Buscemi bili su gosti Sarajevo Film Festivala 2007. godine. Od kultnog filma Nepodnošljiva lakoća postojanja, preko strastvene i izazovne Požude s Jeremyjem Ironsom, do poetične Čokolade i novijih ostvarenja, sve uloge je Binoche obilježila je galskim šarmom, jednostavnom ljepotom, eksplozivnom senzualnošću.

Juliette Binoche sa Maëlys de Rudder – Tanović

Steve Buscemi

Od Ironsa do Craiga

Jeremy IronsOd Nižinskog, prve uloge na velikom platnu, preko Žene francuskog poručnika, Misije, Štete, Lolite, Čovjeka sa željeznom maskom,  Kraljevstva nebeskog… sve do gostovanja na SFF-u. Za Graciju je slavni britanski glumac Jeremy Irons, koji je u Sarajevo stigao sa sinom Samom, otkrio kako je želio doći na prvi SFF. “Znao sam da je Sarajevo grad velikog duha i prije nego što sam došao”.

Benicio del Toro: Oscarom nagrađenom portorikanskom glumcu je uručeno Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti u okviru 21. Sarajevo Film Festivala, na kojem je predstavio film Savršen dan. “Za mene ova nagrada predstavlja hrabrost, odlučnost i predanost ciljevima, podsjeća me na pticu feniks. Hvala vam što ste došli i što podržavate ovaj festival 21 godinu i nastavite se brinuti za njega”.

Gillian Anderson: Glumica je u Sarajevo doputovala 2009. godine, koju je na svom 15. izdanju ugostio SFF- Ova talentovana glumica je slavu stekla ulogom Dane Scully u kultnoj TV seriji Dosjei X, a na SFF je održala predavanje mladim talentima na 3. Sarajevo Talent Campusu, te se susrela s novinarima i ljubiteljima agentice Scully na festivalskoj Kafi sa…

Michael Fassbender: Njemačko-irski glumac je prisustvovao festivalu 2011. godine i to u pratnji režisera Carryja Fukunage. Karizmatični junak filma Jane Eyre uveseljavao fotoreportere nepodopštinama na crvenom tepihu, te na zabavama demonstrirao pjevačko umijeće.

Stephen Frears: Kultni britanski reditelj otpočeo je zvjezdanu eru SFF gostujući na Sarajevu Film Festivalu 2002. godine.  Godinama kasnije na SFF mu je uručeno Počasno srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti. Njegov film Neslavno slavna Florence s Meryl Streep u glavnoj ulozi, prikazan u okviru programa Open Air, proglašen je najboljim od strane publike.

Bono Vox: Irska muzička zvijezda i lider benda U2 je česti gost Sarajeva kao i Sarajevo Film Festivala. Na prošlogodišnjem, 29. izdanju, nakon završetka projekcije filma ‘Kiss the Future’ u kinu, dobio je počasno Srce Sarajeva.

Srđan Jevđević, Bono Vox i Enes Zlatar Bure

Mickey Rourke: Glumac je u Sarajevo došao kako bi predstavio svoj film “The Wrestler” Darrena Aronofskog, te bio nominiran za Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu. “Hrana je odlična, a ljudi veoma fini i ljubazni”, izjavio je Rourke u Sarajevu.

Daniel Craig: Britanski glumac poznat po ulozi Jamesa Bonda učestovao je na 11. SFF, te festivalskoj publici u okviru programa Open Air predstavio film “Layer Cake” reditelja Matthewa Vaughna u kojem je tumačio glavnu ulogu.

Armand Assante: Slavnog američkog glumca irsko-talijanskih korijena oduševila je hrana u sarajevskim restoranima, ali i historija grada, koju je upoznao uprkos festivalskim obavezama. U Sarajevu je 2013. promovirao kratki film Vadiona američkog reditelja hrvatskih korijena Ante Novakovića.

John Malkovich: Američki glumac i redatelj bio je prvi specijalni gost 10. Sarajevo Film Festivala te promovirao rediteljski prvijenac “Dancer Upstairs”, priču u kojoj glavnog lika, detektiva koji se nada nemogućoj ljubavi utjelovljuje Javier Bardem. Film je prikazan u sklopu tadašnjeg Open Air programa.

Ovi istaknuti gosti zajedno sa brojnim drugim, i uz sve postojeće programe i sadržaje, doprinijeli su povećanju vidljivosti i prestiža Sarajevo Film Festivala, čineći ga jednim od najvažnijih filmskih događaja u regiji.

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport