Dobrodošli u kulinarsko putovanje gdje spoj tradicionalnog i zdravog čini savršen ručak. Ovaj recept slavi bogate boje i okuse bosanske kuhinje, pružajući vam osvježavajući doživljaj na tanjuru. Započnimo zajedno pripremu ovog ukusnog i hranjivog obroka!
Sastojci:
400g integralne tjestenine
500g svježeg paradajza
1 crvena paprika
1 žuta paprika
1 glavica crvenog luka
2 češnja bijelog luka
2 kašikice maslinovog ulja
Svježi bosiljak, peršin i origano po ukusu
So i biber po ukusu
100g feta sira (opcionalno)
Uputstvo:
U velikoj posudi prokuhajte vodu za tjesteninu. Kada voda zavrije, dodajte sol i kuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
Dok se tjestenina kuha, pripremite povrće. Paradajz, paprike, crveni luk i bijeli luk sitno nasjeckajte.
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri, zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani crveni luk i bijeli luk te pržite dok ne postanu staklasti.
Dodajte nasjeckani paradajz i paprike u tavu, posolite i dodajte biber po ukusu. Kuhajte dok povrće ne omekša i stvori bogatu umaku.
Kada je tjestenina kuhana, ocijedite je i dodajte u tavu s umakom od paradajza i povrćem. Promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
Dodajte svježe bosiljak, peršin i origano po ukusu. Po želji, dodajte i feta sir za dodatnu kremastu strukturu.
Poslužite toplo i uživajte u ovoj ukusnoj kombinaciji tradicionalnog i zdravog!
Ovaj ručak će vas oduševiti bogatim okusima paradajza i svježih začina. Uživajte u bosanskoj poslastici prilagođenoj vašem ukusu!