POTREBNO:
1 šolja luka narezanog na kockice,
1 šolja nasjeckanog celera,
1 šolja nasjeckane mrkve,
3 režnja bijelog luka,
1 kašičica soli,
2 kašičice bosiljka,
1 1/2 kašičice origana,
1/2 kašičice kopra,
1/2 kašičice kurkume,
2 šolje repe (oguljene i narezane na kockice),
2 šolje nasjeckanog špinata,
2 šolje nasjeckanog paradajza,
5 šolja vode,
1 lovorov list,
1 1/2 šolje kuhane leće,
1 kašika soka od limuna,
1 kašičica limunove korice, biber po ukusu
PRIPREMA: Zagrijte veliku šerpu na srednjoj vatri oko 2 minute pa ubacite luk, celer, mrkvu, protisnuti bijeli luk i so. Dinstajte 5 minuta uz često miješanje da se ništa ne zalijepi za dno. Po potrebi ulijte malo vode. Dodajte bosiljak, origano, kopar i kurkumu i dinstajte pola minute, neprestano miješajući. Zatim stavite repu, špinat, paradajz, lovorov list i vodu, pustite da samo zavrije, pa smanjite vatru i djelomično poklopite šerpu.
Dinstajte 12 minuta, zatim dodajte leću i kuhajte još 10 minuta, ili dok repa ne omekša – nemojte je prekuhati jer može postati gorka i kašasta. Kad je gotovo, ugasite vatru pa umiješajte limunov sok i koricu te pobiberite.