Nedavno objavljeno

Torta od čokolade i kestena

POTREBNO:
1 šolja pečenih kestena,
1 ½ šolje šećera,
1 mahuna vanilije ili 1/8 kašičice ekstrakta vanilije,
¼ kašičice morske soli,
½ šolje maslinovog ulja,
320 g tamne čokolade,
6 jaja (odvojenih),
3 kašike brašna
PRIPREMA: Pomiješajte kestene, 3/4 šolje šećera, vaniliju i morsku so u šerpi i prelijte s 50 ml vode. Kad prokuha, smanjite vatru i kuhajte 45 minuta uz povremeno miješanje. Maknite kestene s vatre i ostavite da se ohlade.
U metalnoj zdjeli pomiješajte čokoladu, 3/4 šolje šećera i maslinovo ulje. Zdjelu stavite na vrh posude s vodom koja jedva da vrije. Čokoladnu smjesu neprestano miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Sklonite s vatre i ostavite da se čokoladna smjesa ohladi na mlaku temperaturu. Zatim umiješajte žumanca i brašno dok se dobro ne sjedini. Nakon toga umiješajte čvrsti snijeg od bjelanaca.
Ulijte tijesto u podmazan kalup za tortu. Ocijedite kestene i lagano ih rasporedite po vrhu. Pecite na srednjoj rešetki prethodno zagrijane rerne na 175°C otprilike 45 minuta ili dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne izađe čista.
Ohladite kolač na rešetki za hlađenje 5 minuta, a zatim ga izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi još 20 minuta. Narežite i poslužite.

spot_img

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport