POTREBNO:
Oko 1,3 kg piletine s kostima i kožom (batak, zabatak i/ili prsa),
2 kašike maslinovog ulja (podijeljene),
3 kašike zrnastog senfa,
1 kašičica soli ili više po ukusu,
svježe mljeveni biber,
4 ljutike (oguljene i prepolovljene),
1/4 šolje suhog bijelog vina,
1/2 šolje pilećeg temeljca,
2 šolje crvenog ili crnog grožđa bez košpica,
4-6 grančica majčine dušice po želji
PRIPREMA: Zagrijte rernu na 220 C. Osušite piletinu. U maloj posudi pomiješajte senf sa 1 kašikom maslinovog ulja i smjesu utrljajte po piletini. Obilno posolite i pobiberite.
Zagrijte preostalu kašiku maslinovog ulja u tavi koja se može koristiti u rerni (po mogućnosti od gusa) i pirjajte ljutiku dok se blago ne karamelizira i ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte vino, a kad alkohol ispari ulijte pileći temeljac. Stavite komade piletine u tavu, s kožom prema gore. Na vrh stavite grančice majčine dušice te pecite oko 15-20 minuta. Dodajte grožđe u tavu i brzo zalijte komade piletine tekućinom. Pecite još 15-20 minuta, sve dok grožđe ne postane pomalo mjehurasto i kuhano. Poslužite odmah uz hrskavi hljeb ili prilog po želji.