Nedavno objavljeno

Zašto je važan bakar?

Bakar je mineral koji organizmu pomaže da proizvede dovoljno crvenih krvnih zrnaca, održava zdravim nervni sistem te jača imunitet. Njegov manjak može dovesti do raznih infekcija, osteoporoze, metaboličkih oboljenja i promjena na koži.
Bakar pomaže pri proizvodnji kolagena, prepun je antioksidanata, pruža energiju te pomaže pri apsorbciji željeza. Povećan unos bakra preporučuje se kod anemije, upalnih bolesti crijeva, problema s kostima i zglobovima, problema s krhkim žilama koje lako pucaju… Također je važan u zacjeljivanju opekotina i rana.
Najbolji način za unos bakra u organizam su prirodni izvori, kao što su: iznutrice, šampinjoni, špinat, blitva, kelj, šparoge, sjemenke (tikva, suncokret, susam), orašasti plodovi, banane, grožđe, avokado, patlidžan, paradajz, mahune, kamenice, lignje, rakovi i dagnje.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport