Nedavno objavljeno

Pečene kruške s plavim sirom, orasima i medom

SASTOJCI:
• 3 kruške (ako su manje, upotrijebite 4)
• maslinovo ulje
• 50 g kremastog plavog sira (npr. gorgonzola)
• 1/3 šolje nasjeckanih oraha ili pekana
• 3–4 grančice svježe majčine dušice, listovi uklonjeni i grubo nasjeckani
• 1–2 kašike meda
• 1/2 kašičice aleppo čilija
• so i biber
• grančice majčine dušice za ukras

PRIPREMA
Zagrijte rernu na 200 °C.
Kruške prerežite po dužini na polovice i uklonite jezgru i sjemenke. Posložite ih u posudu za pečenje u jednom sloju, prerezanim stranama prema gore. Pokapajte maslinovim uljem, posolite i pobiberite, zatim ih pažljivo okrenite prerezanom stranom prema dole. Pecite 15 minuta.
Zatim kruške ponovo okrenite tako da su prerezane strane okrenute prema gore. U udubljenja stavite plavi sir, pospite orasima i majčinom dušicom. Vratite u rernu i pecite još 8–10 minuta, dok se sir ne otopi, a orašasti plodovi lagano zapeku.
Prije serviranja pokapajte medom i pospite aleppo čilijem, koji će dati lijepu boju i blagu aromatičnu notu. Ukrasite grančicama majčine dušice i poslužite uz laganu salatu od rukole s blagim dressingom.

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img