Nedavno objavljeno

Karbonara s kestenjem

SASTOJCI:
• 150 g tjestenine
• 3 šnite dimljene pancete
• 180 g kuhanih kestena
• 4 velika jaja
• 20 g pecorina ili parmezana, plus dodatno za posipanje
• maslinovo ulje
• biber

PRIPREMA:
Skuhajte tjesteninu i ocijedite, pritom sačuvajte jednu šolju vode od kuhanja. Četiri minute prije nego što je tjestenina gotova, sitno narežite pancetu i stavite je u veliku tavu s 1 kašikom maslinovog ulja na srednje jaku vatru. Kad počne cvrčati, izmrvite kestene i dodajte ih u tavu s obilnim prstohvatom bibera. Pržite uz povremeno miješanje dok ne postanu zlatni i hrskavi.
U međuvremenu, odvojite žumanjke u zdjelu (bjelanjke sačuvajte za neku drugu priliku), naribajte sir i sve dobro promiješajte.
Ocijeđenu tjesteninu ubacite u tavu s kestenima, maknite s vatre i pričekajte 2 minute da se tava malo ohladi (ako je prevruća, jaja će se zgrušati – idealno je da dobijete glatki, svileni umak).
Smjesu s jajima razrijedite s malo sačuvane škrobne vode, pa prelijte preko tjestenine. Brzo miješajte i protresite – jaja će se skuhati od preostale topline.
Začinite po ukusu. Po potrebi dodajte još malo vode od kuhanja da postignete željenu kremoznost. Završite s finim posipom ribanog sira, ako želite.

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img