SASTOJCI:
• 2 šolje cvjetova brokule
• 1 šolja prokulica, očišćenih i prepolovljenih
• 2 kašike maslinovog ulja
• ¼ šolje sirovih, neslanih pinjola
• so i svježe mljeveni biber
• 3 kašike svježe naribanog parmezana
• 4 fileta lososa
• 2 kašike putera
• 2 češnja bijelog luka, sitno nasjeckana
• 1/4 šolje javorovog sirupa
• 1/4 šolje melase od nara
• 1/4 šolje vode
• 3 kašike zrna nara
• 1 kašika svježeg začinskog bilja (peršun ili korijander)
PRIPREMA:
Zagrijte rernu na 220 °C.
Na pleh rasporedite brokulu i prokulice. Pokapajte ih maslinovim uljem i začinite prstohvatom soli i bibera. Dobro promiješajte da se sve ravnomjerno premaže.
Pospite povrće parmezanom i pinjolima. Pecite 15–20 minuta, jednom ili dvaput promiješajte kako pinjoli ne bi zagorjeli.
Filete lososa posolite i pobiberite sa svih strana. Na srednje jakoj vatri zagrijte tavu od lijevanog željeza. Dodajte puter. Kad se otopi, umiješajte nasjeckani bijeli luk i kratko pirjajte, oko 30 sekundi.
Dodajte javorov sirup, melasu od nara i vodu. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru. Pažljivo stavite losos u tavu. Svakih 30 sekundi prelivajte ga kašikom glazure. Nastavite kuhati i prelijevati oko 5 minuta.
Tavu s lososom (nepokrivenu) ubacite u rernu. Pecite 5–10 minuta, dok losos ne bude potpuno pečen, neproziran i ružičast u sredini te se lako odvaja viljuškom. Izvadite losos iz rerne i pospite svježim peršunom (ili korijanderom) te zrnima nara. Poslužite odmah uz pečeno povrće.