Nedavno objavljeno

spot_img

Salata od karfiola, leće i grožđa

POTREBNO:
1 karfiol (podijeljen na cvjetove),
1 ½ kašika rastopljenog kokosovog ulja (ili vode),
1 ½ kašika curryja u prahu,
1/4 kašičice morske soli;
za preljev:
4 ½ kašike zelene curry paste,
2 kašike tahinija,
2 kašike limunovog soka,
1 kašika javorovog sirupa,
po prstohvat soli i bibera;
za salatu:
5-6 šolja kelja i špinata (ili drugog povrća po izboru),
1 šolja kuhane leće,
1 šolja crvenog ili zelenog grožđa (prepolovljenog),
svježi korijander ili peršun (po želji)
PRIPREMA: Zagrijte rernu na 200 C. Pleh (ili više njih, po potrebi) obložite pek papirom. U zdjeli pomiješajte karfiol s kokosovim uljem (ili vodom), curryjem u prahu i morskom soli. Prebacite na pleh i pecite 20-25 minuta ili dok karfiol ne porumeni i ne omekša. Za preljev pomiješajte pastu od zelenog curryja, tahinija, limunovog soka, javorovog sirupa, soli i bibera, da se sve fino sjedini. Ako je potrebno, razrijedite vodom. Probajte i prilagodite okus prema potrebi, dodajući više paste za jači okus, tahini za veću gustoću, limunov sok za kiselost ili javorov sirup za slatkoću.
Kelju i špinatu dodajte zelenu salatu i sve stavite na pladanj. Preko toga stavite leću, grožđe i pečeni karfiol i poslužite s preljevom. Po želji ukrasite korijanderom ili peršunom.
(Čuvajte ostatke u hermetički zatvorenoj posudi 3-4 dana. Preljev držite odvojeno u frižideru do 1 sedmice.)

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport