Nedavno objavljeno

spot_img

Od Balkana do Gaze

Skup u Narodnom pozorištu Od Balkana do Gaze: kritička analiza genocida koji se održava danas od 17.00 do 19.45 sati, u organizaciji Centra za napredne studije (CNS) iz Sarajeva, Islam and Muslims Initiative (IMI), organizacija posvećena unapređenju dijaloga, razumijevanja i koegzistencije među različitim zajednicama sa sjedištem u Dohi, te Al Jazeere Balkans, bit će prlika za otvaranje toliko potrebnog dijaloga o patnjama stanovnika Gaze, ali i svim popratnim pojavama genocida koji se trenutno dešava.

Seminar Od Balkana do Gaze: Kritička analiza genocida ima za cilj rasvijetliti duboke i nepredvidive posljedice islamofobije od Balkana do Gaze, sa posebnim fokusom na njene historijske korijene i savremene manifestacije. Seminar će istraživati teme kao što su poređenje genocida u Srebrenici, opsade Sarajeva i genocida u Gazi koji se upravo dešava, rastući val islamofobije širom svijeta, te potencijalne veze između uspona desnice, islamofobije i kolonijalne ekspanzije u Palestini.

Uvodne napomene će dati Njena ekselencija Lolwah Rashid Al Khater, državna ministrica za međunarodnu saradnju Katara i dr. Ahmet Alibašić, direktor Centra za napredne studije.

Govornici na seminaru su:

  • Njena ekselencija Nataša Pirc Musar, predsjednica Republike Slovenije,
  • dr. Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva,
  • David Hearst, glavni urednik portala Middle East Eye i bivši glavni dopisnik The Guardiana, koji je izvještavao o opsadi Sarajeva,
  • Refik Hodžić, stručnjak za tranzicijsku pravdu, koji je radio za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu

Seminar će se snimati i emitirati u Al Jazeerinoj emisiji Centre Stage. Osim seminara u Narodnom pozorištu će biti postavljen Doha Debates portal, fizički prostor u kojem je uspostavljena komunikacija u stvarnom vremenu između povrijeđenih iz Gaze koji se nalaze na liječenju u Dohi sa zainteresovanima u Sarajevu.

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport