Nedavno objavljeno

spot_img

Najzdravije voće na svijetu

Širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti hurme je svrstao među najzdravije namirnice na svijetu

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na svijetu. One su bogat izvor prirodnih vlakana koja su organizmu neophodna za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Od anemije, visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do nekih težih oboljenja, gotovo da nema bolesti koja se ne može tretirati i hurmama. Osobe koje pate od anemije bi trebale jesti što više hurmi jer su one odličan izvor željeza. 100 grama ovog voća sadrži oko 0,90 željeza, što je oko 11 posto preporučene dnevne vrijednosti.

Foto: Freepik

Vitamin za oči

Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kisika u krvi. Najviše potrebe za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnice. S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin datule se nazivaju ‘vitaminima za oči’. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežnicu i makulu oka, jer potpomažu stanice epitela za dobar vid i mogu spriječiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti.

Hurme sadrže kalij, koji je koristan kod zaustavljanja proljeva. Osim toga pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem olakšat ćete crijevima da stvore ‘prijateljske’ bakterije. Isto kao što zaustavljaju proljev, hurme mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko voćki i navečer ih pokiseliti u čistu vodu. Tokom noći one će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulirati lijena crijeva. 100 grama hurmi sadrži 8,5 grama vlakana. Eksperiment koji su proveli na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje hurmi četiri sedmice prije porođaja, može majkama olakšati porođajne bolove i umanjiti krvarenje.

Studija istraživača sa Univerziteta Cornell, objavljena 2008. u stručnom časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition, pokazala je da preko 15% dnevnih potreba esencijalnih minerala, poput bakra, kalija, magnezija i selena može biti zadovoljeno konzumiranjem 100 grama ili otprilike četiri hurme dnevno.

Osjećaj sitosti

Zbog visokog udjela hranjivih tvari, izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan želudac uzmete hurme, one će regulisati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Nemaju holesterola, ali imaju dosta šećera. Kilogram ovog voća sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čovjeka koji je aktivan cijeli dan. Hurme imaju sposobnost da smanje nivo LDL neželjenog holesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti. Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerojatno voće.

Sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa. Mogu se dati maloj bebi kojoj rastu zubi da je siše. To će kod beba umanjiti bol u desnima. Dobre su za liječenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih tvari. Uzimanje soka od hurmi pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade.

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport