Nedavno objavljeno

SDG Through Arts: Umjetnička inicijativa

‘SDGs Through Arts’ je globalna, društveno vođena umjetnčika inicijativa koja koristi moć lokalnih umjetnica za postizanje ciljeva odrižvog razoja (SD). Predvođena od strane ZeeArts Gallery u saradnji sa UN-UAE, ova inicijativa ima za cilj da obrazuje, angažuje i osnaži umjetnike, otjelotvorujući transformativni potencijal umjetnosti u skladu sa Agendom 2030. U partnerstvu sa Udruženjem za umjetnost i kulturu BEA i njegovom osnivačicom, gospođom Alisom Tele- tovi, ponosno predstavijamo „SDGs kroz umjetnost Bosne i Hercegovine” od 19. do 23. juna 2024. Ekskluzivni vernizaz ili internacionalna izložba se održala 23. juna u Vijecnići- Sarajevo u 13:00 sati, a izložba je otvorena do 27. juna 2024. SDGs Through Arts BiH predstavlja bosanskohercegovačke i međunarodne umjetnice iz zemalja uključujuci Španiju, UAE, Sloveniju, Hrvatsku, Indiju, Jordan, Englesku, Srbiju, Rusiju i Mauricijus. Prepoznajući rodni disparitet u umjetničkoj industriji, ova platforma je posvećena promoviranju Žena u umjetnosti.

 

Od 20. do 21. juna umjetnice će zajednički starati radove koji odražavaju ciljeve SDG-a, nakon čega će uslijediti kulturna putovanja za podsticanje kulturnog turizma u Sarajevu, kako je izjavila Zaahira Muthy, osnivačica SDGs Through Arts.

Juče otvorena izložba, započela je toplom dobrodoslicom gospode Alise Tele-tovic, ambasadorice umjetnosti “SDGs kroz umjetnost” Bosna i Hercegovina, koja je dala ton večeri posvećenoj transformativnoj moći umjetnosti u promoviranju odrižvog razvoja. Nakon obraćanja gospođe Teletović, na pozornicu je izasla gospođa Anja Margetić, zamjenica gradonačelnice Sarajeva kako bi istakla kljčunu ulogu općinske podrške u unapređenju SDG-a, naglašavajući posvećenost lokalne vlasti odrižvosti i kulturnom obogaćivanju. Vrhunac večeri bio je prisustvo gospođe Jo-Anne Bishop, koja je predstavijala UNWomen, koja je tokom radionice aktivno surađivala sa umjetnicima, naglasavajuci UNWomen zagovaranje zena u umjetnosti i njegov znacajan uticaj na SDG u Bosni i Hercegovini.

Razmiljajući o dubokom uticaju projekta, gospđa Zaahirah Muthy, osnivačica SDGs through Arts, izrazila je oduševljenje umjetničkom i kulturnom razmjenom koju su doživijeli umjetnice učesnice, ističući značajan doprinos projekta lokalnoj zajednici. Zatvarajući večernje govore, gda. Ines Amitovic, Direktorica Odjela za održivi razvoj i komunikacije Procredit banka se poturdila posvećenost ove institucije podrsci SDG-a, naglašavajući važnost saradnje između privatnog sektora i kulturnih inicijativa za odrižvi razvoj. Izložba u Vijenići ne samo da prikazuje talent domaćih i međunarodnih umjetnica, već i naglašava kolektivne napore ka postizanju održivog razvoja kroz kreativno izražavanje i angažman zajednice.

„SDGs Through Arts-BiH” označava 12. zemlju koja je prihvatila ovu globalnu inicijativu. Inicijativa je uspješno implementirana na Mauricijusu, Sejselima, Bangladesu, Komorskim ostrvima, Njemačkoj, Iraku, Švajcarskoj, Reunionu, Libanu i ostru Rodrigues. Od srca se zahvaljujemo svim našim partnerima i sponzorima, uz posebnu zahvalnost Pro-Credit banci, Intesa Sanpaolo banci i UniCredit banci na podrišci. Udruženje za umjetnost i kulturu BEA, posvećena je osnaživanju žena umjetnica, njegovanju komunikacije i razvoju novih načina da budu jake, moćne i kreativne. Nastojimo stvoriti okruženje koje poštuje i podržava umjetnice u Bosni i Hercegovini. Izložba je otvorena za javnost na 2. spratu u Vijenići do 27. juna 2026. godine.

Latest Posts

Raport