Nedavno objavljeno

BARCAFFE BARISTA CUP 2024: OTVORENE PRIJAVE ZA NAJVEĆE REGIONALNO TAKMIČENJE ZA BARISTE

Za sve strastvene i kreativne bariste koji žele pokazati svoje umijeće u pripremi kafe, najveće regionalno takmičenje barista Barcaffe Barista Cup 2024. počelo je sa prijavama.

Ovo prestižno takmičenje tradicionalno pruža platformu mladim baristima da pokažu svoje vještine u pripremi kafe i takmiče se u kategorijama Espresso, Latte Art i Signature Drink. Uz naslov najboljeg bariste regije i priliku za razmjenu znanja i iskustva, za pobjednika koji se bira iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine osigurana je novčana nagrada od 5.000 eura, Barcaffe espresso barista edukacija i trening prženja speciality kafa sa Nikom Orošijem.

Rekordan broj zemalja na ovogodišnjem Barcaffe Barista Cup takmičenju

Finalno takimičenje Barcaffe Barista Cup 2024. održaće se 27. septembra u Ljubljani u Kolinskoj ulici br. 1, u poznatom edukativnom centru za bariste i ljubitelje vrhunskog espressa. Takmičenje će se odvijati kroz tri uzbudljiva kruga, a 12 finalista će imati priliku da pokažu svoje vještine pripreme i prezentacije kafe.

Organizatori najavljuju rekordan broj prijava iz zemalja regiona budući da ove godine na takmičenju po prvi put učestvuju baristi iz Bosne i Hercegovine, što predstavlja važan korak u širenju ovog regionalnog takmičenja i otvaranju vrata novim talentima iz regije. Prijave traju do 15. jula, a pravila takmičenja i uslovi dostupni su na službenoj stranici https://baristacup.barcaffe.com/

Vrijedan nagradni fond kao i prilika za druženje i učenje od najvećih svjetskih autoriteta u pripremi kafe biće podsticaj za prijavu mnogima. Događaj je otvorenog tipa, što znači da su svi ljubitelji kafe pozvani da posjete događaj, podrže takmičare i dožive atmosferu uzbuđenja i kreativnosti u svijetu pripreme espressa.

Žiri takođe uključuje najbolje regionalne stručnjake u oblasti kafe

Ovogodišnji žiri sastoji se od međunarodno priznatih stručnjaka, uključujući četiri Barcaffè barista: Matiju Matijaška, Aleša Gorenca, Renatu Kočevar i Tonija Matasa. Matija je nosilac crne lattiere u L.A.G.S.-u, SCA diplome, pobjednik takmičenja Ljubljana Barista Battle 2017. i učesnik kolumbijskog showa Barista & Farmer. Aleš Gorenc je državni prvak Slovenije 2022., nosilac SCA diplome, L.A.G.S. sudija i nosilac zlatne lattiere, što ga svrstava među elitu od samo 13 najboljih na svijetu u Latte Art Grading obrazovanju. Toni Matas je sertifikovani L.A.G.S. sudija, nosilac crne latteire i SCA diplome, a slovenačka baristkinja Renata Kočevar je cijenjeni L.A.G.S. sudija i i nosilac crne lattiere.

Među sudijama je i Filip Lipnik, poznati hrvatski barmen, vlasnik akademije za barmene ‘Art of Bar Academy’ kao i Peter Ševič specijalista za kontrolu kvaliteta kafe, edukator i organizator Ljubljana Coffee Festivala. Glavni sudija je Nik Oroši, najbolji hrvatski poznavalac kafe, dobitnik mnogih nagrada i vizionar.

Ovo nije prvo takvo takmičenje koje organizuje Barcaffè Espresso ove godine. Prije mjesec dana, uspješno su organizovali L.A.G.S. 2024 (Latte Art Granding System) u Sloveniji, koji je okupio vrhunske stručnjake iz umjetnosti oslikavanja kafe. Ovogodišnji Barista Cup 2024. u Ljubljani predstavljaće krunu regionalnog takmičenja u industriji, okupljajući vrhunske znalce i vodeće stručnjake iz svijeta kafe.

 

Latest Posts

Raport