Nedavno objavljeno

spot_img

MUZEJ FIFA-e U ZÜRICHU: Više od igre

U prelijepom Zürichu mnogo je toga što možete posjetiti. Ipak, izbor naše suradnice neposredno pred Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje se ovog ljeta održava u Njemačkoj, pao je na jedinstveni Muzej FIFA-e, bez obzira što prvenstvo organizira UEFA

Napisala Tamara Mayer

FIFA (Fédération Internationale de Football Association) osnovana je u Parizu 21. maja 1904. godine, s ciljem nadgledanja međunarodnog takmičenja među nacionalnim fudbalskim reprezentacijama. Tokom godina, ova organizacija izrasla je u upravljačko tijelo svjetskog fudbala, odgovorno za organizaciju prestižnih turnira kao što je FIFA Svjetsko prvenstvo.
Muzej FIFA-e otvoren je 2016. na lokaciji Kolodvor Enge u Zürichu. Od samog ulaska, muzej priča priču o uspjehu međunarodnog fudbala, pokazuje kako se on neprestano razvijao i osvajao svijet, priču o Svjetskoj fudbalskoj asocijaciji, koja je organizirala nogomet širom svijeta i razvila ga u neprikosnoveni sport broj jedan, ujedinjujući nacije i približavajući kontinente. Sa brojnim atrakcijama, audiovizuelnim sadržajem i raznovrsnim izložbenim prostorima – koji su također namijenjeni poticanju razmišljanja o sportu i njegovoj misiji – muzej pokazuje globalni utjecaj fudbala. Izložbeni prostor od oko 3.000 kvadratnih metara dostupan je na tri nivoa. Izložba uključuje više od 1.000 izložbenih objekata u interaktivnom svijetu multimedijalnog iskustva, te je tako svaki njen dio opremljen interaktivnim igrama i prezentacijama koje podrazumijevaju neku vrstu aktivnosti posjetitelja, tako da je čak i za one koji nisu ljubitelji fudbala nemoguće dosađivati se u ovom muzeološkom Pleasure Domeu.
Koliko god svi mi pamtimo zvijezde ovog sporta, koje su obilježile povijest ove najvažnije sporedne stvari na svijetu, ovaj muzej nije posvećen njima. Posvećen je onima bez kojih, uprkos svemu, (fasci)nacija Fudbal ne bi postojala – navijačima! I to je ono što ovaj muzej čini predivnim emotivnim doživljajem!

PLANETA FUDBAL: Već sam ulazni hol Planet Football je dobrodošlica za sve koji vole ovu igru. Duga, okrugla, staklena vitrina The Rainbow sadrži nacionalne dresove svih 211 asocijacija članica FIFA-e poredanih po bojama tako da čine dugu.

POSEBNE IZLOŽBE: Na trećem nivou nalazi se Special Exhibition Space, koji priča još više uzbudljivih priča iz svijeta fudbala pažljivo pripremljenim specijalnim izložbama, koje se mijenjaju dva puta godišnje.

TROFEJI: Vrhunac ovog izložbenog prostora svakako su dva najvažnija trofeja u timskim sportovima, originalni trofeji FIFA Svjetskog prvenstva za muškarce i za žene. I inače, FIFA se zaista trudi u svim segmentima muzejske postavke da ženski fudbal dobije ravnopravno mjesto, naravno, sa manje eksponata jer je njegova historija puno kraća. Međutim, interes posjetilaca puno je manji, što se posebno vidi u muzejskom Shopu, gdje se „muški“ suveniri prodaju neuporedivo više.

THE TIMELINE: O historiji organizacije možete saznati iz dijela izložbe pod imenom The Timeline. On predstavlja historijske vrhunce fudbala i FIFA-e, koja je kontinuirano razvijala igru ​​od 1904. godine. Posebno je interesantno pratiti razvoj pravila igre, također prikazanih u Timelineu.

VIRTUELNI TEREN: Ovdje se nalazi The Virtual Pitch (u prevodu: Virtuelni teren), svijet iskustva o fenomenu eSporta s brojnim multimedijalnim i interaktivnim igrama, hram gdje FIFA slavi svoj možda najuspješniji proizvod svih vremena – video igru FIFA Manager. Ovdje možete kreirati svog omiljenog igrača, testirati znanje o Fudbalskom kupu u interaktivnim igrama i igrati FIFA Manager sa drugim posjetiteljima. Osim toga, ogroman Pin Ball poziva posjetitelje da testiraju vlastite vještine s loptom.

PRVI TROFEJ: Možete pogledati i Jules Rimet Cup, prvi trofej Svjetskog kupa (sam trofej je replika, osnova je prvi original, koji je napravio Abel Lafleur 1930. godine).

TEMELJI: U izložbenom prostoru The Foundations možete saznati više o godinama osnivanja i osnovnim detaljima nacionalnih fudbalskih asocijacija, pravilima igre i prvim međunarodnim takmičenjima.

KINO: Još jedna od glavnih atrakcija u podrumu je The Cinema, panorama-ekran od 180° koji oduzima dah i pruža vrhunsko audiovizuelno fudbalsko iskustvo. U kratkom filmu prikazuje se historija Svjetskog kupa u kojoj su u glavnoj ulozi, ponovo, navijači. Dirljivo i prelijepo.

NAPADAČ: Iz hola u prizemlju, izložba nas vodi u podzemni dio, a stepenice su ukrašene izrazima iz fudbalskog rječnika svih navijačkih jezika, pa tako i našom riječi „napadač“.

GALERIJA: U podzemnom dijelu nalazi se srce i highlight muzeja – FIFA World CupTM Gallery, koju moraju posjetiti svi navijači. Galerija je posvećena historiji svih muških i ženskih Svjetskih prvenstava i odaje počast razvoju Svjetskog prvenstva u fudbalu u najvažniji svjetski sportski događaj. Tu možete vidjeti lopte sa raznih prvenstava, dresove, čak i sjedala sa stadiona. Također, možete pogledati maketu jednog od najvećih svjetskih stadiona – Maracane u Rio de Janeiru. Naravno, priča bi bila nepotpuna bez maskota!

ZA USPOMENU I DUGO SJEĆANJE: The Lab je prostor za predavanja i diskusije (i klasični Pin Ball), u Biblioteci možete pronaći knjige na temu fudbala i svjetskih prvenstava, a u Shopu kupiti suvenire svog omiljenog tima, za što duže sjećanje na ovaj jedinstveni muzej.

Gracija 443, ljeto 2024.
spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport