spot_img

Nedavno objavljeno

Zašto je za žene koje su preživjele rak dojke važno da se zdravo hrane

Rezultati nove studije ukazuju da zdrava ishrana kod osoba koje su preživjele rak dojke smanjuje rizik od razvoja bolesti srca

Zdrava ishrana može smanjiti rizik od srčanih bolesti kod osoba koje su preživjele rak dojke, pokazalo je novo istraživanje. Bolest srca glavni je uzrok smrti kod žena koje su preživjele rak dojke, vjerovatno zbog toksičnih efekata kemoterapije, zračenja i ciljane terapije raka na srce.

Rak dojke i bolesti srca također dijele neke zajedničke faktore rizika, uključujući starenje, nedostatak fizičke aktivnosti i pušenje.

Rezultati nove studije ukazuju da primjena DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) dijete kod osoba koje su preživjele rak dojke smanjuje rizik od razvoja bolesti srca, piše Cybermed.hr. Žene čija je ishrana bila najsličnija DASH dijeti u vrijeme dijagnoze raka dojke imale su 47% manji rizik od zatajenja srca, 23% manji rizik od nepravilnog srčanog ritma ili srčanog zastoja, 21% manji rizik od bolesti srčanih zalistaka i 25% manji rizik od duboke venske tromboze.

DASH dijeta u prvi plan stavlja voće, povrće, cjelovite žitarice, nemasne proteine i nemasne mliječne proizvode. Također ograničava unos soli, crvenog i prerađenog mesa te slatkih napitaka.

Jednako tako, pokazalo se da je veća konzumacija nemasnih mliječnih proizvoda smanjila rizik od smrti uzrokovane srčanim oboljenjima, nakon prilagođavanja za sve druge skupine namirnica.

Čini se da je odnos između ishrane prema DASH principima i bolesti srca također modificiran vrstom kemoterapije koju su žene primile. Režimi kemoterapije koji uključuju antracikline – kemoterapeutike za koje se zna da oštećuju srce – imali su više koristi od zdrave ishrane, u smislu zdravlja srca, nego drugi.

Izvor: Cybermed.hr

 

Latest Posts

Raport

spot_img