spot_img

Nedavno objavljeno

 Glasna muzika je štetna

Postoji pravilo 60:60 za sigurno slušanje muzike

Glasna muzika može biti itekako opasna po zdravlje! Osobe koje bezbolno uživaju u muzici ispred ogromnih zvučnika, ne samo da mogu oštetiti sluh, već mogu doživjeti i kolaps pluća. Britansko-belgijska grupa istraživača sa Univerziteta u Bruxellesu došla je do saznanja da iznimno jake frekvencije basa izazivaju takvo titranje (oscilacije) u plućima da mogu nastati rascjepi u tkivu! Ovakve štetne frekvencije izazivaju i ekstremno jaki muzički uređaji sa pojačinim zvučnicima u automobilu!

I ne samo to: stručnjaci upozoravaju kako postoji pravilo za sigurno slušanje muzike sa slušalicama u ušima – ne biste smjeli da ih imate duže od 60 minuta, a jačina zvuka treba da bude ispod 60 odsto.

Danas je sasvim prirodna pojava da većina ljudi nosi slušalice dok obavlja sve druge svakodnevne poslove: oni koji to predugo čine izlažu glavu neprirodnom pritisku. Vlasište kao i unutrašnje uho su izloženi stresu, zbog čega se može javiti glavobolja. Nošenje slušalica također može pogoršati migrenu ako ste im skloni.

Latest Posts

Raport

spot_img