spot_img

Nedavno objavljeno

Spriječite moždani udar

Čak i nizak nivo fizičke aktivnosti može dugoročno spriječiti moždani udar

Mnoga su istraživanja pokazala da fizička aktivnost smanjuje rizik od moždanog udara. Fizička aktivnost se izvodi u širokom rasponu intenziteta, frekvencija i trajanja. I umjereni i visoki nivoi fizičke aktivnosti sprečavaju pojavu moždanog udara i smanjuju stopu smrtnosti. U poređenju s niskoaktivnim osobama, visokoaktivna populacija ima manji rizik od ishemijskog i hemoragijskog moždanog udara, piše Cybermed.hr.

Fizička aktivnost također ublažava uobičajene faktore kardiovaskularnog rizika, kao što su dislipidemija, pretilost, hipertenzija i dijabetes.

Prema međunarodnim preporukama, pojedinci trebaju biti svakodnevno aktivni kako bi spriječili kardiovaskularne bolesti, uključujući moždani udar. Tokom sedmice trebali bi biti uključeni u fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta najmanje 150 minuta (2,5 sata), kroz periode od 10 minuta ili više (npr. preskakivanje užeta, joga, ples, kućni poslovi i sl.). Jedan od načina da se dostigne preporučeni nivo fizičke aktivnosti je da osoba bude aktivna 30 minuta kroz najmanje 5 dana sedmično. Alternativno, slične koristi mogu se postići uključivanjem u tjelesne aktivnosti visokog intenziteta u trajanju od 75 minuta sakupljenih tokom sedmice ili kombinacijom aktivnosti.

Moždani udar je po život opasno stanje koje nastaje kada se prekine dotok krvi u dio mozga. To je jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu.

Latest Posts

Raport

spot_img