spot_img

Nedavno objavljeno

Otkrivena tajna duge mladosti i zadovoljstva na radionicama Body Space

U Sarajevskom hotelu Ibis završena je serija edukativnih radionica o zdravlju žena 35+ u organizaciji NVO Body Space, gdje je podijeljena tajna za očuvanje mladosti i zadovoljstva.

Proteklog vikenda, održane su cjelodnevne radionice sa inspirativnim predavačima iz medicinske struke, koji su svojim znanjem i iskustvom pružili korisne informacije i preporuke.

Ginekologinja Armina Rovčanin istakla je važnost masovne edukacije o ženskom zdravlju, naglašavajući poraznost nedostatka prevencije i redovnih pregleda koji dovode do povećane učestalosti ginekoloških maligniteta.

Posljednje dvije godine registrujemo povećanu učestalost ginekoloških maligniteta koji su po pravilu povezani za pretilošću i neredovnim ili nikakvim preventivnim pregledima. Najčešće dolaze u poodmakloj fazi i porazno je izgubiti život zbog stanja koja su se mogla izbjeći i prevenirati, između ostalog kazala je Rovčanin.

Internistica dijabetolog, dr. Amina Šteta, je govorila o značaju uravnotežene prehrane i prirodnih promjena usljed starenja, ističući važnost svjesnog izbora hrane koja će osigurati kvalitetan život.

Važno je misliti o tome šta jedemo. Prehrana iz supermarketa znači u najvećoj mjeri prerađena, hrana koja kao takva ne postoji u prirodi. Stvarna i zdrava hrana je kod nas dostupna i jeftina i uz malo promišljnja i kreativnosti u pripremi usvajamo dobre navike koje će nas poštedjeti bolesti i osigurati kvalitetan život”, kazala je Šeta.

Profesorica dr. Lejla Šebić as učesnicama prve radionice podijelila dragocjene informacije o tome kako vježbom i zdravim životnim stilom usporiti proces starenja i unijeti energiju, dok je psihologinja Miroslava Marjanović praktično predstavila tehnike upravljanja stresom.

Body Space već treću godinu zaredom promovira holistički pristup zdravlju žena starijih od 35 godina kroz različite aktivnosti, uključujući edukativne radionice, promociju zdravih životnih stilova te poučavanje o upravljanju stresom.

Latest Posts

Raport

spot_img