spot_img

Nedavno objavljeno

Filmski snagatori: Neumorni spasitelji svijeta

Holivudski snagatori, na čijim su filmovima odrasle generacije, uveliko su uticali na svijet kojeg su na filmskim platnima branili od zla ili loših momaka. Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Bruce Lee i mnogi drugi promijenili su stav prema muškom tijelu, popularizirali su borilačke vještine, a iako često ismijavani, jedni su od najpopularnijih glumaca 

Filmski snagatori, na čijim su filmovima odrasle generacije, uveliko su uticali na svijet kojeg su na filmskim platnima branili od zla ili loših momaka.

ARNOLD SCHWARZENEGGER

Najsnažniji čovjek na svijetu

“Razbolio bih se ako bih propustio vježbanje”

Arnold Schwarzenegger nije bio samo najsnažniji čovjek na filmskom platnu već i u stvarnom životu. Ovaj nabildani snagator, rođen u malom mjestu Thak u blizini Graza u Austriji, sedamdesetih je bio najbolji bodibilder na svijetu. Štajerski hrast, kako su ga tada zvali, titulu Mr. Universe osvojio je kada mu je bilo 20 godina, a sedam puta uzastopno ovjenčan je titulom Mr. Olympia. “Razbolio bih se ako bih propustio vježbanje. Znao sam da neću moći sebe pogledati u ogledalo sledećeg jutra ako to ne odradim”, izjavio je. Tokom osamdesetih, kada je publika ludila za akcijskim filmovima, veliki Arnie, koji se nikada nije mogao pohvaliti glumačkim talentom, postao je jedan od najslavnijih holivudskih glumaca. Jako i steroidima napumpano tijelo pokazao je ulogama barbarina (Konan, Crvena Sonja), vojnika (Commando, Predator), policajaca (Trkač, Crveno usijanje).

Vrhunac slave doživio je kao kiborg Terminator, čije rečenice i danas mnogi znaju napamet. Postao je i najslavniji guverner na svijetu, te je sedam godina bio na čelu Kalifornije. Iako je mogao pobijediti sva zla na filmskom platnu, nije uspio riješiti ekonomsku krizu Kalifornije, zbog čega pred kraj karijere nije bio omiljen među glasačima. Ispostavilo se da je Arnie i u privatnom životu volio pomagati damama u nevolji, te je ljubavnici Baeni Mildred, s kojom ima dijete, kupio kuću u Los Angelesu. Kada je afera izašla u javnost, raskinut je i donedavno idiličan 25-godišnji brak Arnolda i Marie Shriver, nećakinje američkog predsjednika Johna F. Kennedyja. Da li će se Arnie vratiti ili je ovo bila njegova posljednja hasta la vista

SYLVESTER STALLONE

Nemilosrdni Rambo koji piše poeziju

Za njegove mišiće zaslužno je bjesomučno dizanje tegova

Holivudskom glumcu, reditelju i scenaristi Sylvesteru Stalloneu, rođenom u siromašnoj njujorškoj porodici, pri porodu je povrijeđen facijalni živac, zbog čega su mu donji dio usne, jezika i brade ostali paralizirani. Grub izgled, otežan govor i dubok, promukao glas, te velika mišićna masa, koju je, bježeći od porodičnih problema, dobio neprestanim dizanjem tegova, zaštitni su Slyovi znakovi.  Prvu filmsku ulogu ostvario je u soft porniću The Party at Kitty and Stud’s (1970), na koju je pristao iz očaja – bio je izbačen iz stana jer nije platio stanarinu, te je spavao u autobuskoj stanici. “Bilo je ili da snimim taj film ili da opljačkam nekoga”, rekao je kasnije Stallone.

Meč između Muhammada Alija i Chucka Wepnera inspirirao ga je da napiše scenarij za film Rocky (1976), priču o neobrazovanom filadelfijskom boksaču kojeg je sam utjelovio i postao holivudska ikona, a film osvojio tri Oscara. Godine 1982., uloga nestabilnog ratnog veterana Johna Ramba toliko je uticala na pop kulturu da je riječ rambo ušla u svakodnevnu upotrebu. Sly je Rockyja i Ramba, u rasponu od trideset godina, glumio u deset filmova, ali nastavci, koje je sam režirao i koji su bili daleko krvoločniji od prethodnih,  nisu se pokazali uspješnima.

Loše uloge, koje su zasjenile one dobre, donijele su mu imidž glupog akcijskog junaka, te je Sly deset puta osvojio Zlatnu malinu za najgoreg glumca, uključujući i onu za najgoreg glumca 20. stoljeća. Otac petero djece, koji je bio u braku tri puta (Sasha Czack, Brigitte Nielsen i sadašnja Jennifer Flavin-Stallone), trovao se steroidima i mučio tijelo višesatnim vježbanjem, da je jednom izjavio: “U karijeri sam toliko zlostavljao tijelo da me bukvalno ljepilo drži na okupu.” U Australiji je 2007. godine uhvaćen na carini s nedozvoljenim supstancama, hormonima ljudskog rasta, zbog kojih, uprkos godinama, njegovi nabildani mišići ne gube na snazi. Po vanjštini pravi nemilosrdni snagator, Sly ima i romantičnu stranu – odmalena piše poeziju, a impresioniran je Edgarom Allanom Poeom. 

BRUCE WILLIS

On zna kako se umire muški

Za razliku od ostalih snagatora, njegova mišićna masa ostala je u granicama normale

Glumio je u raznim filmskim žanrovima, ali Bruce Willis, čija je mišićna masa za razliku od ostalih snagatora ostala u granicama normalne, najpoznatiji je po ulogama u akcijskim filmovima. Pripadnik novije generacije holivudskih heroja, vještom upotrebom vatrenog oružja, od koga se rijetko razdvajao na filmskom platnu, bezbroj puta je spasio svijet od propasti.  Producent, muzičar i republikanac, koji je bio 11 godina u braku s glumicom Demi Moore, rođen je u američkoj vojnoj bazi u Zapadnoj Njemačkoj, a odrastao je u New Jerseyu. Kao mali je mucao, a te neugodne navike, zbog koje je redovno ismijavan u školi, rješavao se glumom.

Radio je kao radnik na obezbjeđenju, privatni detektiv i glumac, a uloga njujorškog policajca Johna McClanea, kojeg je utjelovio u nekoliko nastavaka serijala Umri muški, lansirala ga je u sami vrh Hollywooda. Proslavio se i u filmovima Opasna šifra, Armageddon, Peti element, ali i onim manje akcijskim poput Šestog čula i Priče o nama. Veliki je pobornik prava za posjedovanje oružja, navodno je nudio milion dolara za glavu Osame Bin Ladena, a sponzorirao je američku vojsku, kojoj se i sam htio pridružiti u Iraku. Kada je zbog godina odbijen, Bruce je sa svojim bendom The Accelerators otišao u Irak da svira američkim vojnicima. 

JEAN-CLAUDE VAN DAMME

The Muscles from Brussels

“Homoseksualci vole lijepe stvari. Ako vole mene, znači da imaju ukusa”

Kada su ga pitali šta misli o svom nadimku The Muscles from Brussels (Mišići iz Bruxellesa), belgijski majstor borilačkih vještina Jean-Claude van Damme je odgovorio: “Bolje to nego da me zovu idiot iz Bruxellesa.” A zvali su ga i tako. Zvijezda filmova Krvavi sport, Dvostruki udar, Univerzalni vojnik i Vremenski policajac rođen je u Beligiji pod prezimenom Van Varenberg, ali je prisvojio zvučnije i “opasnije” prezime Van Damme.

Kaže da je odrastao kao tužno i povučeno dijete s debelim naočalama, fasciniran mišićavim borcima iz stripova. Nositelj crnog pojasa i titule Mr. Belgium, s deset godina se upisao u školu karatea, trenirao je kick-boxing, šotokan, tajlandski boks, tae kwon do, redovno je dizao tegove, a pet godina je bio i baletan. U Americi je raznosio pizzu, vozio taksi, radio na obezbjeđenju kluba Chucka Norrisa Woordy’s World u Newport Beachu, a ovaj mu je pomogao da dobije manju ulogu u filmu Nestali u akciji  (1984).

Proslavio se tako što se, ugledavši jednog američkog producenta na cesti, razmahao svojim borilačkim vještinama i dobio ulogu u Krvavom sportu. Redovni treninzi nisu ga mogli održati u dobrom psihičkom stanju: pet puta je bio u braku (dvaput s bodibilderkom Gladys Portugues), išao je na odvikavanje od kokaina, a nedavno je završio u kanalu nakon što se pijan vraćao iz diskoteke u gradiću Willebroek u Belgiji. Često je u superlativima govorio o sebi: priznao je da je najosjećajnija osoba na svijetu, a čuvši da je gay ikona, rekao je: “Homoseksualci vole lijepe stvari. Ako vole mene,  znači da imaju ukusa.” 

STEVEN SEAGAL

Lomitelj ženskih srca

Veliki pacifista, žene je varao redom

Steven Seagal, rođen u Lansingu u Michiganu, bio je prvi stranac koji je vodio aikido školu u Japanu. Na Daleki istok preselio se kada je bio tinejdžer, a tamo su ga obučavali najveći majstori ove moderne borilačke japanske vještine. Učitelj aikida i nositelj crnih pojaseva u džudu i karateu prvo je radio kao koordinator za borbe u holivudskim akcijskim filmovima. Na treningu za Nikad ne reci nikad slomio je zglob Seanu Conneryju, a kasnije je i sam stao ispred kamera. Visok, tihog glasa i kose zavezane u konjski rep, proslavio se u filmovima Iznad zakona, Otporan na metke i Pod opsadom, ali nikada nije bio miljenik kritičara.

Po vjerskom opredjeljenju budista i poštovatelj Dalaj Lame, često je glumio i producirao filmove za očuvanje okoliša, poput Pritajene vatre i Patriota, a  na ranču u Koloradu udomio je brojne napuštene životinje. Veliki pacifista, žene je varao redom. Prvu suprugu Miyako Fujitani, kćerku aikido učitelja, prevario je s glumicom Adrienne La Russa, koju je potom oženio, da bi je zamijenio glumicom Kelly LeBrock. No, i taj brak je propao jer je glumac imao aferu i dobio dijete s dadiljom vlastite djece. Na kraju se skrasio s mongolskom plesačicom, a pored sedmero biološke djece, ima i jednog usvojenog dječaka s Tibeta. Završio je policijsku akademiju i trenutno je zamjenik šerifa u rezervnim zračnim snagama u Louisiani. Koliko je uvjeren u svoj seksepil govori i izjava: “Nadam se da ću biti poznat kao veliki pisac i glumac, a ne kao seks-simol.” 

DOLPH LUNDGREN 

Snagator s diplomom hemijskog inžinjera

Proslavio se u Rockyju 4, gdje je u ringu odmjerio snage sa Sylvesterom Stalloneom

Dolph Lundgren pripadnik je starije generacije akcijskih junaka iz 80-ih i prve polovine 90-ih. Za razliku od drugih, popularnijih junaka, plavokosi Šveđanin može se pohvaliti akademskom titulom, visinom od skoro dva metra, IQ-om koji prelazi 160, te poznavanjem sedam jezika: engleskog španskog, švedskog njemačkog, francuskog, talijanskog i japanskog. Diplomirao je na Kraljevskom tehnološkom institutu u Stockholmu,  a magistrirao u Sydneyju, stekavši titulu hemijskog inžinjera. Pored strasti za učenjem, obožavao je sport, naročito boks i karate, a tu je ljubav razvio zbog oca koji ga je zlostavljao dok je bio dijete.

Evropski prvak u karateu 1980. i 1981., Lundgren se u Australiji zaljubio u pjevačicu Grace Jones, čiji je tada bio tjelohranitelj, i s njom preselio u New York.  Prevelik da bi bio maneken, debitirao je u Bond-filmu Pogled na ubojstvo, a proslavio se u Rockyju 4, gdje je u ringu odmjerio snage sa Sylvesterom Stalloneom, koji je izjavio:  “Tokom snimanja, Dolph me tako udario da sam četiri dana bio na intenzivnoj njezi.” Prošle godine imao je veliki filmski comeback u Stalloneovim Plaćenicima, koji je okupio stare akcijske zvijezde. 

BRUCE LEE

Učitelj koji je podučavao Chucka Norrisa

Mali zmaj uvježbavao je borilačke vještine u čuvenoj školi kung fua Wing Chuan u Hong Kongu

Najveća ikona kung fu filmova i neizostavni dio pop-kulture, Bruce Lee, imao je tek tri mjeseca kada je njegov otac, glumac Lee Hol Chuan, isposlovao da mu se sin pojavi u filmu Golden Gate Girl. S 18 je već bio iskusan glumac. Mali zmaj, kako su ga zvali, rođen 27. novembra 1940. u San Franciscu, borilačke vještine uvježbavo je u čuvenoj školi kung fua Wing Chuan u Hong Kongu, diplomirao je filozofiju na Univerzitetu Washington i pisao knjige o filozofiji borilačkih vještina. Sa suprugom, učiteljicom kung fua Lindom Emery, s kojom je imao dvoje djece, otvorio je školu ove borilačke vještine, a među njihovim učenicima bili su Chuck Norris, Ed Parker i Bob Wall.

Iako je čitav život glumio, internacionalnu slavu doživio je igrajući u hitovima Veliki gazda i U zmajevom gnijezdu, a proslavio je i Chucka Norrisa kojem je dao ulogu u Na zmajevom putu. Umro je 20. jula 1973. od cerebralnog edema, ali je njegova smrt ostala sumnjiva. Dok je radio na filmu Igra smrti, glumica Berry Ting Pel dala mu je tabletu protiv glavobolje, nakon čega je pao u nesvijest i više se nije probudio. Kada su stigla kola hitne pomoći, već je bio mrtav. U Pekingu postoji muzej posvećen njegovim filmovima, a 2005. podignut mu je spomenik u Hong Kongu. 

JACKIE CHAN 

Smiješna strana junaštva

“Nikada nisam htio biti novi Bruce Lee, već samo prvi Jackie Chan”

Niski, brzi i simpatični Jackie Chan želio je biti kaskader, ali umjesto toga postao je najveća zvijezda kung fu filmova nakon Brucea Leeja. Rođen u Hong Kongu, kao dijete imao je takvu energiju da nikada nije mogao sjediti na jednom mjestu, a pošto su mu roditelji radili u ambasadi u Australiji, Chan je deset godina proveo u internatu gdje je prošao kroz rigorozno vježbanje. Prve uloge je ostvario kao statista u filmovima s Bruceom Leeom, Pesnica velikog zmaja i U zmajevom gnijezdu. Iako su ga svi smatrali njegovim velikim nasljednikom, Jackie je izjavio: “Nikada nisam htio biti novi Bruce Lee, već samo prvi Jackie Chan.”

Za razliku od Brucea Leeja, koji je uglavnom glumio moralne i ozbiljne likove, Chan je utjelovio dobre, pomalo komične osobe, koji ne samo da su dijelili batine drugima već su ih i sami primali, pa često znali i kukavički pobjeći iz okršaja. U filmove o junaštvu uveo je ono što je nedostajalo – humor. Kao oružje koristio je bicikle, stolice, tanjire i sve što mu se našlo pod rukom, a protivnici su ga bacali u bunar, palili i davili pod vodom. Sve scene glumio je sam i ima zavidan spisak polomljenih kostiju: slomio je sve prste, oba kuka, rebra, kosti lica, gležanj, a zamalo nije poginuo snimajući Armour of Gold kada je pao s drveta i slomio lobanju.

Zbog toga je zajedno sa svojim legendarnim kaskaderskim timom na crnoj listi američkih osiguravajućih društava, a ušao je u Guinnesovu knjigu rekorda po najvećem broju urađenih egzibicija na filmu. Jackie Chan je poznat po ljubavi prema djeci i zbog toga se prema njima odnosi s poštovanjem – nikada ne psuje, ne snima ljubavne scene i ne glumi negativce, a veliki dio bogatstva donirao je školstvu. Otkad su njegove dvije obožavateljice izvršile samoubistvo saznavši da se oženio, nikada ne priča u javnosti o privatnom životu. Njegov stoti film, pod nazivom 1911, izašao je u septembru ove godine.

CHUCK NORRIS

Svemogući Chuck

Uloga u seriji Walker, teksaški rendžer donijela mu je međunarodnu slavu, ali i mnogobrojne viceve

Svako zna barem jedan vic o teksaškom rendžeru Chucku Norrisu, ali malo je onih kojima su poznati detalji iz njegove biografije. Sin šofera, rođen u gradu Ryan u Oklahomi, bio je stidljiv i krhak dječak, čiji su se  roditelji rastavili kada je bio tinejdžer. Pridružio se Američkim zračnim snagama, te poslan u Južnu Koreju, gdje je vježbao tang soo doo, što ga je dovelo do crnog pojasa i osmišljanja vlastitog stila borilačkih vještina chun kuk do.

Pri povratku u SAD otvorio je mnogobrojne škole za karate i profesionalno se takmičio osvajajući raznovrsne titule: šest godina zaredom odbranio je naslov prvaka u srednjoj kategoriji, a 1969. magazin Black Belt Magazine proglasio ga je borcem godine. Debitirao je u filmu The Wrecking Crew, ali je trebao upoznati tadašnju zvijezdu Brucea Leea kako bi stekao veću slavu. Sa Bruceom je igrao u filmu Na zmajevom putu, u sceni jednog od najslavnijih obračuna svih vremena, kada se u rimskom Koloseumu suprotstave dva najpoznatija akcijska glumca.

Uloga Cordella Walkera u seriji Walker, teksaški rendžer, koja se prikazivala punih osam godina, donijela mu je internacionalnu slavu, ali i mnogobrojne viceve. Prije šest godina, ovaj konzervativac, koji je otvoreno govorio protiv homoseksualaca, postao je objekt internetskog fenomena zvanog Činjenice o Chucku Norrisu, a šale na račun njegovoj herojstva u veoma kratkom periodu postale su popularne na svim svjetskim jezicima. Otac petero djece iz dva braka i jedne veze, koji je napisao nekoliko knjiga o kršćanstvu, na pitanje koji mu je omiljeni vic, odgovorio je: “Pokušali su ugravirati lice Chucka Norrisa na planinu Rushmore, ali granit nije bio dovoljno tvrd za njegovu bradu.”

Gracija 171, 28.10.2011.

Latest Posts

Raport

spot_img