spot_img

Nedavno objavljeno

Kako vježbama poništiti posljedice dugotrajnog sjedenja?

Spondiloze vratnih i grudnih pršljenova i slaba pokretljivost u vratnom i grudnom dijelu kičme, te "zakočena" leđa neminovna su posljedica svih dugotrajnih sjedenja. Vježbe koje slijede pomoći će vam u prevenciji nastajanja istih ili vas revitalizirati i rehabilitirati kod već postojećih. Vježbe je za Graciju svojevremeno kreirala i objasnila Suada Krezić,, magistrica kineziologije, profesorica tjelesnog odgoja, te licencirana instruktorica Pilates Body tehnike

LEPTIR 

Prste isprepletite i postavite dlanove na potiljak. Laktove široko otvorite i pazite da su vam ramena spuštena. Gurajući glavu i laktove prema nazad otvorite grudni koš i duboko udahnite. Sa izdisajem zatvorite laktove i gurajte glavu prema grudnoj kosti. Istovremeno glavom pružajte lagani otpor šakama. Osjetite ugodno istezanje vratnih i međulopatičnih mišića. Pri tome snažno stežite mišiće trbuha. Vježbu ponovite 6-8 puta.

KRUŽENJA TRUPOM 

Ova vježba preporučuje se osobama sa dijagnosticiranom skoliozom (krivine kičmenog stuba u lijevo ili desno posmatrano s leđa) i kifozom (povećana krivina kičmenog stuba u grudnom dijelu posmatrano iz profila), te onima koji ne mogu napraviti okret trupom prema nazad.

Početni položaj isti je kao u prethodnoj vježbi – udahnite! Sa izdisajem krenite u bočni otklon trupom, baš kao da vas nešto povuče za lakat prema tlu, a drugi lakat jako otvorite kao da želite dosegnuti strop iznad. Pritom kukove ne smijete pomjerati! Dok traje izdisaj laktove zatvorite i povucite rukama glavu naprijed i u stranu. Pri kraju izdisaja savijte vratni i grudni dio leđa prema naprijed. Osjetite istezanje vratnog i međulopatičnog područja. Još uvijek izdišući prenesite savijeno tijelo u drugu stranu, a potom otvorite laktove, tijelo zadržite u otklonu i udahnite. Sa izdisajem ispravite tijelo do početne pozicije. Vježbu ponovite 4 puta u jednu i drugu stranu.

Latest Posts

Raport

spot_img