spot_img

Nedavno objavljeno

Flertom do uspjeha – kratki vodič za šarmiranje

Vrijeme je da redefinirate flert. Komunikacijski eksperti sada kažu kako je to sposobnost da šarmiramo druge, ma kojeg spola oni bili. I, vjerujte, ovo može biti vrlo moćno oružje u dobijanju onoga što želite i kad želite u životu - samo imajte na umu da niko ne treba biti povrijeđen u vašem kreativnom zanosu

JEFTINIJA AVIONSKA KARTA

Osoblje turističkih agencija ili aerodroma je obično jako zauzeto i mora se nositi s najrazličitijim ponašanjima, tako da će vas prijateljsko ophođenje daleko odvesti. Budite pristojno obučeni, pristupite šalteru veselo i započnite razgovor. Pitajte ih koliko su zauzeti, jesu li umorni i kakav im je dan. Pokušajte da, dok razgovarate, pokazujete svoje dlanove – to je znak otvorenosti i iskrenosti, a onda jednostavno pitajte ima li ikakve šanse za nekom jeftinijom solucijom. Ne elaborirajte na tome zašto tražite jeftiniju kartu – oni su već čuli sve priče. Ukoliko kažu ne, ostanite ljubazni. Nikad se ne zna – možda postoji lista čekanja na kojoj neko otpadne. 

DOBIJTE NAJBOLJU PONUDU OD MAJSTORA

Prijateljsko ophođenje, toplota i otvorenost – mogu biti od pomoći. Kada ste ih pozvali da pogledaju kvar i kada ste ih ponudili kafom, ostanite na “poslovnoj razdaljini”, što je više od dva metra. Kada počnete razgovarati, možete se približiti u “ličnu zonu”, što je između metar i po i dva. Ne zaboravite da intimna zona (sve što je unutar opsega raširenih ruku) treba biti rezervisana za porodicu ili partnera, te bliske prijatelje. Držite se prave zone i nema opasnosti da vaša prijaznost bude pogrešno protumačena.

Ukoliko usvojite ovo pravilo, pokazat ćete mu da mu vjerujete. Održavajte kontakt oči u oči dok razgovarate – moći ćete vidjeti kada mu se zjenice skupe, što znači da laže. Ako cijena zvuči previsoko, spustite glas i recite: “Oh, to je više nego što sam očekivala. To premašuje moj budžet.” Onda ostanite tihi. Tišina ga može ohrabriti da donekle spusti cijenu.

Konačno, nikada ne pregovarajte u svoje ime. Umjesto da kažete kako vi niste spremni platiti toliko, spomenite treću osobu – muža koji nije prisutan, naprimjer. Recite kako se morate konsultovati, ali vam se čini kako je cijena visoka. Tako će pregovaranje ostati prijateljsko.

UBIJEDITE KOLEGU DA ZAMIJENITE GODIŠNJI ODMOR

Očajnički vam je potrebno baš to vrijeme daleko od posla, ali vaš radni kolega ili koleginica su taj period već rezervisali. Morate im pristupiti kada nisu prezauzeti ili pod stresom, tako da je potrebno da nekoliko dana studirate njihov radni dan. Kada izaberete trenutak, postarajte se da oboje sjedite u ličnoj zoni, koristite direktan kontakt oči u oči i stvorite atmosferu empatije, na samom početku započevši razgovor rečenicom tipa: “Znam kako si ti već rezervisala odmor i mogu misliti koliko jedva čekaš da pobjegneš od posla…” Pokažite razumijevanje. A zatim izložite vlastiti slučaj.

Potrudite se da ponudite pomoć ili slobodan dan ukoliko mislite kako će se to cijeniti. No, neka ostane na prijateljskoj osnovi, ne prigovarajte kako ste vi učinili ovo ili ono za njega ili nju. Ukoliko budete odbijeni, ne durite se. Recite nešto tipa: “Hvala. Mislila sam kako vrijedi pokušati.” Nikad ne znate da li će ta osoba na kraju promijeniti mišljenje.

DOBIJTE POPUST ILI POVRAT NOVCA U PRODAVNICI

Za ovo vam treba posebna vrsta šarma. Ključ je stvoriti osjećaj empatije između vas i prodavača tako da im se sviđate i da žele da vam ugode. Prije svega neka ton i zona odgovaraju prilici – ličan i prijateljski. Osim toga, imajte spremnu prvu rečenicu. Počnite sa nečim tipa: “Malo mi je neugodno da to pitam, ali…” To vas čini pristupačnima i ima više šanse za pozitivan odgovor nego agresija. Uvijek koristite izjave umjesto pitanja, jer time postižete poštovanje bez da ste napadni ili uvredljivi. Umjesto da kažete: “Da li vidite da je ovo malo oštećeno? Mogu li dobiti popust”, pokušajte sa: “Želim da znam kako mi možete pomoći u vezi sa ovim”, ili “Željela bih potpuni povrat novca.”

ŠARMIRAJTE UČITELJICU

Želite odvesti djecu na odmor tokom trajanja škole ili ih premjestiti u drugi razred? Zapamtite da govorite sa osobom koja može odmah primijetiti laž ili manipuliranje zahvaljujući godinama koje je provela u radu sa djecom. Dakle, postavite neke temelje. Pokušajte izgraditi odnos sa nastavnicima. Na roditeljskom sastanku ili drugom događaju pohvalite obavezno njihov rad ako mislite kako za to ima razloga. Bit će mnogo otvoreniji prema vama ukoliko osjećaju kako imaju vaše poštovanje.

Ukoliko se srećete u kancelariji, sjednite pod pravim uglom, umjesto direktno ispred njih kao đak. Izbjegavajte direktan kontakt oči u oči, umjesto toga gledajte u njihove obrazne kosti. Ovo je poznato kao “socijalni pogled” jer je iskren, pomalo uzdržan, ali i prijateljski. Konačno, neka zona bude nešto između prijateljske i poslovne. Postarajte se da vam je ton prijateljski a geste otvorene – otvoreni dlanovi su izvanredni za ovu situaciju.

Kada je razgovor pod kontrolom, ključ je spriječiti nastavnika da kaže kategorično ne. Ne postavljajte direktna pitanja. Umjesto toga recite nešto tipa: “Voljeli bismo povesti našu kćerku na odmor u Egipat tokom trajanja nastave. Mislimo kako će to biti jako dobro za njeno obrazovanje i pobrinut ćemo se da sa sobom ponese knjige i ne izgubi kontakt sa školom.” Ukoliko pak budete odbijeni, ostanite ljubazni. 

DOBIJTE NAJBOLJI STOL U RESTORANU

Vaš pristup ovdje zavisi od toga gdje se nalazite. Ukoliko se radi o neformalnom ili porodičnom restoranu, stanite u konobarevu ličnu zonu, smiješite se i gledajte ga pravo u oči. U skupim restoranima navikli su na elitu, pa ostanite u poslovnoj zoni i budite suzdržani. Obucite se u skladu sa prilikom i napravite ulaz koji odgovara mjestu na kojem ste. U skupim restoranima konobara nemojte gledati u oči nego u čelo, to ima dominirajući efekt. Stojte uspravno, držite bradu pod pravim uglom u odnosu na tijelo, a ramena spuštena. Čuvajte uspravna leđa i krećite se graciozno. Umjesto da samo okrenete glavu kako biste govorili sa konobarom, okrenite cijelo tijelo – to pokazuje sigurnost. Onda zatražite najbolji stol u povjerljivom tonu. Pričajte polako i koristite moć tišine kako biste razbili njihove razloge. Ako učinite da osjećaju kako dominirate situacijom, mogli bi popustiti. Ako ne uspijete, recite nešto tipa: “To je baš šteta. Možemo li umjesto toga dobiti taj stol pored prozora.”

Ključ je u tome da djelujete smireno i samopouzdano, pa vježbajte prije nego odete u restoran. Kada pričamo, obično izgovorimo oko 100 riječi u minuti. Ako smo uzbuđeni ili nervozni, ovo se povećava na 140 riječi u minuti, a ton postaje viši. Možete biti šarmantni, ali i komandovati govoreći sporo, spuštajući glas i ne mijenjajući taktiku. I kada dobije najbolji stol – graciozno ga prihvatite.

NATJERAJTE GA DA KONAČNO POSTAVI TE POLICE

Čudno je kako kućanski poslovi partnera mogu učiniti gluhim. Tehnike flertovanja u ovom slučaju moraju biti mnogo sofisticiranije a direktno pregovaranje je mnogo efikasnije kada su u pitanju kućanski poslovi. Ovdje možete bez problema ući u intimnu zonu, pa se pobrinite da okolo nema televizora, djece ili bilo čega drugog što bi vas moglo omesti. Vaš ton bi trebao biti opušten i prijateljski, a ne optužujući ili ljut. Ne spominjite sve poslove koje nije uradio odjednom. Jasno recite šta želite. Recite mu zašto je važno da on to uradi. Ako ne uradi u dogovorenom vemenu, recite kako ćete pozvati nekoga da to obavi umjesto njega i kako ćete to platiti. Ne zaboravite da, nakon što je postavio police, nema razloga da mu skuhate omiljeno jelo ili nešto slično. Ovakve geste mogu kućanske poslove učiniti više omiljenima u budućnosti.

Latest Posts

Raport

spot_img