Nedavno objavljeno

Poslastice za zaljubljene

Ako ste odlučili Valentinovo provesti u udobnosti vlastitog doma, evo nekoliko recepata koji će vam pomoći da “zagrijete” atmosferu

Supa “Bloody Mary”

POTREBNO:
2 kašike maslinovog ulja,
1 glavica luka,
700 gr pasiranog paradajza,
po kašika čili i Worcester sosa,
2 kašičice soka od limuna,
1 kriška starog hljeba,
6 kašika votke,
2 kašike vrhnja za kuhanje
PRIPREMA: Ugrijte 2 kašike maslinovog ulja i na njemu prepržite sitno sjeckani luk, dodajte paradajz, čili i Worcester sos i sok od limuna. Kuhajte 5 minuta. Od hljeba napravite srca uz pomoć kalupa, te ih propržite na maslinovom ulju, pa višak masnoće pokupite kuhinjskim papirom. Servirajte supu u dvije zdjele, u svaku dodajte po 3 kašike votke i po kašiku vrhnja za kuhanje. Ukrasite srcima od hljeba i servirajte.

Sendviči sa dimljenim lososom

POTREBNO:
2 kriške integralnog hljeba,
15 gr putera,
3 kašike pavlake,
40 gr dimljenog lososa,
sjeckani vlasac za garniranje,
nekoliko smokvi,
par komada tanko rezane šunke
PRIPREMA: Kalupima u obliku srca napravite podloge za sendviče od integralnog hljeba. Na svako srce stavite malo pavlake, komad lososa i pospite sjeckanim vlascem. Poredajte na tanjir zajedno sa četvrtinama smokvi na koje ste stavili po komad šunke.

Salata sa kozicama

POTREBNO:
Kesica miješane zelene salate,
4 drvena štapića,
8 većih očišćenih kozica,
4 šeri paradajza,
so,
biber,
sok od limuna i ekstra djevičansko maslinovo ulje
PRIPREMA: Kozice savijte u obliku srca kao na slici pa ih na vrhu učvrstite sa po jednim štapićem. U sredinu formiranih srca stavite paradajz, pa kroz sve probodite još po jedan štapić. Ražnjiće sa kozicama i paradajzom ispecite na roštilju ili gril tavi. Na tanjir rasporedite salatu, na nju stavite po jedan ražnjić, pa začinite limunom, uljem, solju i biberom po ukusu.

Srca od cvekle

POTREBNO:
2 cvekle,
2 avokada,
po 2 kašike meda,
soka od limuna i vode,
po 1/4 šolje listića badema i pekan oraha,
4 šolje salate,
po pola kašičice luka u prahu i šećera,
malo meda,
so i biber
PRIPREMA: Ogulite i izrežite cveklu na kriške, pa je stavite u šerpu i naspite vode toliko da pokrije cveklu. Kuhajte je na srednjoj vatri dok ne omekša. Ocijedite vodu i cveklu uz pomoć šablona od papira izrežite u obliku srca. Za sos od avokada: meso avokada izmiksajte sa sokom od limuna, vodom, ½ kašičice soli i lukom u prahu. Polako dodajite šećer. Na tanjir stavite veliku kašiku sosa od avokada, pored njega salatu, a onda odozgo cveklu. Pospite mješavinom badema i oraha, prelijte s malo meda i po želji posolite i pobiberite.

Ljubavni sushi

POTREBNO:
200 gr riže za sushi,
2 lista nori alge,
wasabi pasta,
dimljeni losos,
3 kašike rižinog sirćeta,
2,5 kašike smeđeg šećera,
2 kašičice morske soli, soja sos
PRIPREMA: Rižu stavite u veliku zdjelu i ispirajte sve dok voda ne bude bistra. Dobro procijedite. Rižu zatim držite u hladnoj vodi 10-15 minuta. Nakon toka odlijte vodu. Prebacite rižu u lonac sa debljim dnom i dodajte 230 ml vode. Poklopite i kuhajte na jakoj vatri 5 minuta. Smanjite vatru i kuhajte poklopljeno još desetak minuta, sve dok voda ne nestane. Sklonite sa šporeta i ostavite poklopljeno da odstoji još 10-15 minuta. Rižino sirće, šećer i so miješajte sve dok se šećer ne otopi. Mješavinu dodajte u rižu i lagano promiješajte.
U međuvremenu, isijecite losos na prutiće. Kada se riža ohladi na temperaturu tijela, možete krenuti sa pravljenjem sushija. Položite nori algu na bambusovu podlogu, poredajte rižu tako što ćete ostaviti praznu traku širine 1 cm po dužoj ivici alge (ivica na kojoj će se rolanje završiti). Po sredini riže blago namažite wasabi pastu pa poredajte štapiće lososa. Sada možete krenuti sa rolanjem i to prema slobodnoj ivici bez riže, ujedno skupljajući i pritišćući sadržaj. Slobodnu ivicu alge malo nakvasite vodom kako biste je prilijepili za rolnicu i dobro izrolajte zajedno sa bambusovom podlogom kako bi se formirao lijep valjak. Dobijene valjke sjecite na šest do osam dijelova. Svaki dio na jednom mjestu pritisnite prstom da se napravi udubljenje, a dio naspram tog udubljenja malo povucite s dva prsta da napravite vrh srca. Servirajte sa soja sosom i wasabi pastom.

Pizza u obliku srca

POTREBNO:
½ kg brašna,
½ kašičice suhog kvasca,
3 kašičice soli,
710 ml hladne vode,
mocarela,
svježi paradajz,
svježi bosiljak
PRIPREMA: U većoj posudi prosijte brašno, dodajte mu kvasac i so, i sve dobro promiješajte. Zatim uz dodavanje vode velikom kašikom miješajte dok se sve dobro ne ujednači. Stavite tijesto u veliku zdjelu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite ga da naraste. Potom ga prebacite na radnu površinu posutu brašnom, razvucite u pravougaonik i podijelite na 2 jednaka dijela. Svaki komad tijesta pospite brašnom da se ne lijepi i razvucite dva kruga, koja ćete uz pomoć šablona od papira izrezati u obliku srca. Pokrijte plastičnom folijom i pustite da odstoji još sat. Za to vrijeme zagrijte rernu na najjače. U međuvremenu na pizzu poredajte mocarelu i paradajz, pa posolite i pobiberite. Pecite je 5-7 minuta, a kada je izvadite garnirajte svježim bosiljkom

Brownies “Crveni baršun”

POTREBNO:
100 gr margarina,
400 gr čokolade,
4 jajeta,
140 gr šećera,
150 gr brašna,
150 gr mascarpone sira,
vanilin šećer,
100 gr šećera u prahu,
malo putera,
crvena boja za kolače
PRIPREMA: Ugrijte rernu na 180°C, a tepsiju obložite papirom za pečenje. Izdrobite čokoladu, pa je s margarinom i šećerom miješajte na tihoj vatri dok se ne rastopi. U istopljenu čokoladu dodajite jedno po jedno jaje i boju za kolače sve dok mješavina ne bude jarko crvena. Dodajte brašno i miješajte ručno dok masa ne bude jednolična. Naspite u tepsiju i pecite 25 minuta. Kada je kolač pečen, malo ga ohladite, izvadite i kalupom u obliku srca vadite browniese. Umutite sir, vaniliju, šećer u prahu i puter u kompaktnu masu. Svaki brownie ukrasite ovom kremom i pospite gotovim srcima.

Makaroni

POTREBNO:
2 bjelanjka,
80 gr što sitnije mljevenih badema,
120 gr šećera u prahu,
50 gr sitnog kristal šećera,
jestiva roze boja;
za fil od bijele čokolade s limunom i narančom:
100 gr bijele čokolade,
30 ml svježeg slatkog vrhnja,
po kašičica soka od limuna i sitno naribane korice limuna i naranče
PRIPREMA: Bjelanjci trebaju biti stari 2-5 dana (znači, odvojeni od žumanjaka 2-5 dana unaprijed). Izvadite ih iz frižidera najmanje 2-3 sata prije pripreme. Oguljene bademe sameljite dva puta na ručnoj mašinici kako biste dobili fini prah. Prosijte skupa mljevene bademe i šećer u prahu i odstranite krupnije mrvice koje su eventualno ostale. Električnim mikserom umutite bjelanjke. Kad se smjesa počne pjeniti, dodajite kristal šećer u tri navrata i mutite dok snijeg ne bude čvrst i sjajan. Pomoću silikonske špatule umiješajte u umućene bjelanjke smjesu badema i šećera u prahu, miješajte kao da smjesu preklapate. Boju dodajte u bjelanjke dok ih mutite. Premjestite smjesu u slastičarsku vrećicu s okruglim otvorom promjera 2 cm i pravite srca na plehu obloženom papirom za pečenje. Ostavite dosta razmaka jer se smjesa malo raširi. Ostavite ih da se suše na zraku 30-60 minuta. Zagrijte rernu na 150°C i pecite makarone oko 13-15 minuta. Kada su gotovi, ostavite ih malo da se prohlade i pažljivo ih odvojite od podloge. Napunite ih pripremljenim punjenjem tako što ćete spojiti po dva keksa s malo kreme. Držite ih u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi, 24-48 sati prije posluživanja.
Za fil, zagrijte slatko vrhnje do vrenja. Dodajte nasjeckanu bijelu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne istopi i smjesa ne izjednači. Dodajte sok limuna i naribanu koricu limuna i naranče. Ostavite smjesu da se ohladi dok se ne zgusne dovoljno da se može mazati na makarone.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img