Nedavno objavljeno

Je li med stvarno dobar protiv kašlja?

Da li stari trik sa medom može efikasno pomoći u borbi protiv kašlja? Ili se više radi o placebo efektu, koji izaziva osjećaj ugode kad med klizi niz grlo?

Kašalj je najgori. Niko ne voli osjećaj okovanih pluća i šlajma koji izaziva bol u grudima. I šta je prvi pripravak za kojim ljudi posežu? Neki umirujući čaj s medom protiv tog prokletog kašlja.
Kašalj može, kažu stručnjaci iz Klinike Mayo, biti izazvan raznim faktorima, uključujući bakterijska ili virusna oboljenja (upala pluća, gripa ili prehlada), alergije, nos koji curi, žgaravica, astma… Noću se stanje često pogoršava jer ležeći položaj pogoršava žgaravicu. A kad jednom počnete kašljati, teško je prestati.
Da li stari trik sa medom može efikasno pomoći u borbi protiv kašlja? Ili se više radi o placebo efektu, koji izaziva osjećaj ugode kad vam med klizi niz grlo? Evo šta trebamo znati o tome pomaže li med: odgovor može bit i “da” i “ne”. “Med nije lijek za kašalj, ali njegov sastav može smanjiti intenzitet kašljanja”, objašnjava doktor medicine Amesh Adalja, specijalista za infektivne bolesti u Centru za zdravlje i sigurnost Johns Hopkins.
Uzmimo primjer: mladom pacijentu je data jedna supena kašika meda prije spavanja kako bi mu se pomoglo protiv kašlja povezanog sa infekcijom gornjeg respiratornog trakta. Osjetio je poboljšanje više nego kad mu je dat dekstrometorfan, poznat kao lijek protiv kašlja, utvrđeno je u studiji objavljenoj u The Archives of Pediatric and Adolescent Medicine.
Šta med zapravo radi kašlju? Med može pomoći u onim kratkim spojevima napada kašlja, te smanjiti njihov intenzitet. Nekoliko studija pokazalo je kako može smanjiti upalu disajnih puteva. “Nije jasno kako med postiže te pozitivne efekte, ali vodeća pretpostavka je teza da med smanjuje lučenje pljuvačke ili utječe na nerve koji stimulišu kašalj”, objašnjava dr. Adalja.

Kako med utiče na šlajm?

Uprkos svojoj tekućoj, ljepljivoj teksturi, med je zapravo efikasan u razgradnji šlajma. Svjetska zdravstvena organizacija izvještava o tretmanima provedenim na infekcijama gornjeg respiratornog trakta kod djece, te naglašava kako je med blagotvoran, što znači da olakšava simptome iritacije na membranama šlajma u ustima.
Kako onda da konzumiramo med kad imamo kašalj? “Možete ga uzeti kašikom, ili pomiješati sa medom i popiti”, kaže dr. Adalja. Ne postoje istraživanja koja pokazuju da način na koji konzumirate med poboljšava ili pogoršava njegovu efikasnost.
Ali, šta je onda najbrži način da se oslobodimo kašlja? Nažalost, ne postoji instantni lijek koji će vas osloboditi kašljanja u jednom danu. Istina je kako prosječan kašalj traje oko 18 dana, prema studiji objavljenoj u Annals of Family Medicine.
Imajte na umu da kašalj može ostati čak i kad bolest prođe. “Nekad osoba može imati gripu ili Covid-19 i kašljati nekoliko sedmica”, obrazlaže dr. Adalja.
Ova pojava postvirusnog kašlja je uzrokovana upalom i iritacijom koja je bila prisutna tokom bolesti. I dok mnogi pacijenti posežu za antibioticima, misleći da će tako najbrže pobijediti bolest, oni su korisni samo kad je riječ o bakterijskoj upali. Ponekad se i pogrešno propisuju i svakako neće pomoći ako se radi o virusnoj upali. “Za mene, med je uvijek bolja alternativa”, kaže dr. Adalja.

Hrana protiv prehlade i gripe

PILEĆA SUPA: Da, postoji razlog što su nam majke uvijek kuhale pileću supu na prvi znak začepljenog nosa ili drugih simptoma prehlade. Pileća supa ne samo da nadoknađuje tečnost neophodnu za borbu protiv virusa već i smanjuje upalu koja vodi ka još jačoj prehladi.
CITRUSI: Vitamin C je najlakše pronaći u citrusima, a on je antioksidans koji pomaže jačanju imuniteta. Narandže, limun, mandarine i ostale argume učinite dijelom svoje rutine kako biste imunitet držali na zavidnom nivou.
ČAJ OD ĐUMBIRA: Ovaj je čaj zaslužio titulu najbolje hrane protiv prehlade zahvaljujući hemijskoj supstanci koja targetira rinovurise, najčešće uzročnike prehlade. Sadrži i gingerol, supstancu koja djeluje protivupalno. Dodajte nekoliko kašika narendanog đumbira u zeleni čaj, ali napravite i čaj od đumbira, ili ga jednostavno grickajte.
KEFIR: Napitak prepun probiotika koji jačaju imunitet. Ima više proteina od jogurta i mlijeka, te regulira probavu, omogućujući organizmu da korisno upotrijebi sve kalorije i hranjive sastojke koje konzumirate, a kad ste bolesni.
ZOVA: Bobice svake vrste izuzetno su moćne u spojevima za borbu protiv bolesti, djelomično zahvaljujući bogatom nivou antocijanina, koji proizvode u baš velikom omjeru. Ovaj je put studija objavljena u Journal of International Medical Research utvrdila kako su bobice zove posebno efikasne u borbi protiv gripe, te ublažavaju težinu simptoma respiratornog virusa.
MASNA RIBA: Vitamin D pomaže održavanju našeg imunološkog sistema jakim. Sadržaj vitamina D u masnoj ribi poput lososa može pomoći u održavanju optimalnog nivoa u krvi kad tijelo ne pretvara veći dio vitamina iz sunčeve svjetlosti. Bonus: Konzumiranje vitamina D može pomoći u borbi protiv određenih karcinoma, ojačati kosti i pomoći u gubitku kilograma.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img