spot_img

Nedavno objavljeno

Da li je žena koja stari nova miljenica mode?

Moda je dugo vremena činila žene starije od 50 godina nevidljivim, ali danas je došlo do preokreta. Zrele žene sjede u prvim redovima na modnim revijama

Nije tajna da moda nikada nije obraćala mnogo pažnje na  zrele žene. Što je još gore, žena je dugo vremena naprosto bila prisiljavana da shvati kako nakon određene dobi više nije preporučljivo stavljati se u centar pažnje. Moda joj više nije bila namijenjena. Previše zrela, nije ni zanimljiva ni seksi, pa od pedesetogodišnjakinje nije bilo moguće napraviti ikonu stila. Pa ipak, dok se mislilo da je mršava bijela tridesetogodišnjakinja jedina inspiracija, čini se da se posljednjih sezona sve promijenilo.

Francuska glumica Phillipine Leroy-Beaulieu na reviji modne kuće Schiaparelli

Godine 2022. Olivier Rousteing, umjetnički direktor kuće Balmain, pozvao je Cher da zatvori njegovu reviju. Legendarna pjevačica, danas stara 77 godina, prošetala je modnom pistom u pripijenom crnom bodiju, izazvavši oduševljenje. Nekoliko mjeseci kasnije, u septembru 2023., Cher je ponovo glavna na Sedmici mode u Parizu, pojavivši se sa dečkom Alexanderom Edwardsom na modnim revijama Givenchyja i Valentina.

Nove “it djevojke” u prvim redovima

U isto vrijeme, gledamo uspon još jedne nove „it-djevojke“ koju pozivaju svi najveći pariški brendovi – riječ je o 60-godišnjoj francuskoj glumici Phillipine Leroy-Beaulieu, koja uživa u uspjehu, iako kasnom, ali blistavom zahvaljujući ulozi Sylvie u seriji “Emily u Parizu”. Uz pomoć svog stiliste Clémenta Lomellinija – koji brine i o Carli Bruni – daleko je od stereotipa kako bi se jedna šezdesetogodišnjakinja trebala oblačiti. Što je dokaz, ako je i bio potreban, da žene starije od pedeset još uvijek imaju štošta ponuditi u modnom smislu.

Jennifer Lopez bila je zvijezda Schiaparellijeve revije

Kao posljedica toga, i to vrlo pozitivna, gotovo svi brendovi pozivaju pedesetogodišnje ikone i stavljaju ih na pijedestal. Ako je Catherine Deneuve od pamtivijeka bila centralna figura prvih redova modnih revija, tokom nedavne Pariške sedmice mode u prvim smo redovima mogli vidjeti čitavu plejadu moćnih, talentiranih i popularnih žena. Gwyneth Paltrow (51), Juliette Binoche (59) i Glenn Close (76) na Armani Privéu, Jennifer Lopez (54) na reviji modnih kuća Schiaparelli i Valentino te Kristin Davis (58) i Julia Roberts (56) na Jacquemusu. No, apsolutna kraljica ove sedmice mode bila je Kelly Rutherford (55). Glumica koja se proslavila u seriji “Tračerica” krajem 2000-ih služi kao referenca za pojam “tihi luksuz” kada je riječ i odijevanju jedne  pedesetogodišnjakinje… Kao rezultat toga, viđena je na pariškim revijama Diora, Jean Paul Gaultiera i Patoua.

Kelly Rutherford na Dioru

Bez kompleksa

Danas je dvadesetogodišnju influensericu zamijenila pedesetogodišnja slavna osoba. I to nije slučajnost. Nalazimo se u društvu koje se stalno mijenja. Više se ne zadovoljavamo jedinom tačkom gledišta koja nam je dodijeljena. Manjine trebaju zastupljenost, žene starije od 50 trebaju zastupljenost. Na naslovnicama se pojavljuju žene u pedesetim, šezdesetim, sedamdesetim godinama… bez kompleksa, ponekad bez šminke, ponekad odjevene vrlo trendi i senzualno… Andy McDowell, Claudia Schiffer, Inès de la Fressange… Mnoge široj javnosti pokazuju svoja tijela i svoju osobnost bez straha. I to je ono što mijenja sve. Pa hajmo konačno proslaviti ženu koja stari.

Julia Roberts s dizajnerom Simonom Porteom Jacquemusom

Latest Posts

Raport

spot_img