spot_img

Nedavno objavljeno

Treba li zaista zimi oblačiti pse?

Sve više pasa koje viđamo na ulicama u hladnim je danima zamotano u debele kaputiće. Kad pada kiša, strpljivo tapkaju za vlasnicima u kabanicama. Postoji cijela četa dizajnera koja osmišljavaju materijale, boje, natpise na raznim vrstama odjeće – tanje za proljetne dane, prave jakne i kapute za zimu. Neki psi nose cipelice, drugi navlake za uši. Sve to, naravno, plaćaju vlasnici kojima nije nimalo teško izdvojiti novac da bi ljubimcu bilo toplo. No, je li sve to samo besmislena moda, koja je u svijetu već neko vrijeme uobičajena ili je psima zaista potrebno odijevanje?

Mnogi ideju odijevanja naših krznenih prijatelja odbacuju kao pomodnu i smatraju da su psi od davnine izdržavali niske temperature bez prevelikih problema, pa nema potrebe oblačiti ih. No, treba imati na umu da postoje oni koji cijelu godinu drže psa na lancu i čak i kad pada snijeg, ne daju mu da se skloni na toplije mjesto, tako da argument “to je tako oduvijek bilo, ne treba to njemu, on je samo pas” ponekad ne stoji. S druge strane, neki vlasnici odlaze toliko daleko da psa zimi dobro ošišaju, kako se ne bi morali mučiti s linjanjem, pa mu onda zbog svoje komocije moraju kupiti debelu jaknu jer se jadna životinja smrzava. No, što je zapravo najbolje za pse? Vrijede li uopće ista pravila za sve?

– Male pasmine, poput maltezera, špiceva, pudli i Jack Russella, trebaju kaput. Dakle, svi oni koji su kratkodlaki i zaista se smrzavaju na niskim temperaturama. Treba imati na umu da se kaput na psa navuče samo onda kad je zaista hladno, dakle, kad su temperature oko nule ili čak ispod nje, ali da psima ne treba dodatna toplina kad im je toplo – objašnjava veterinarka Silva Rakočević.

Puno toga ovisi i o aktivnosti psa. Ako se samo šeće po kvartu, ili ćete ga (nakratko) ostaviti ispred trgovine, potrebno je navući mu nešto jer nije dovoljno aktivan da bi se sam zagrijao. No, ako ste krenuli na jutarnje istrčavanje, gdje će pas juriti za lopticom ili nečim drugim, ne treba ga utopliti, jer će se zagrijati sam. U tom je slučaju kaputić kontraproduktivan – u jednakoj mjeri kao i na trkaču, jer će ga samo pregrijati i smetati mu.

No, pri odijevanju treba voditi računa o tome da odjeća bude primjerena. Kad pada kiša ili snijeg, ne treba uzeti ništa vuneno jer će se smočiti i pas će zapravo cijelu šetnje uz kožu nositi nešto mokro, što neće moći otresti. Kad su takve vremenske prilike, treba navući kabanicu, čak onu koja s vanjske strane ima plastiku, a s unutarnje krzno. Nije loše, kaže veterinarka Rakočević, navući i cipelice, no samo u određenim okolnostima.

 

 

jutrarnji.hr

Latest Posts

Raport

spot_img