spot_img

Nedavno objavljeno

Prije 20 godina Mark Zuckerberg osnovao Facebook

Mark Zuckerberg danas vrijedi 170,5 milijardi dolara, više nego ikad u historiji ove kompanije, pretekao je Billa Gatesa i prešao na četvrto mjesto Bloombergovog indeksa milijardera

Mark Zuckerberg osnovao je, s kolegama sa studija, i to na današnji dan 2004. Facebook, društvenu mrežu koja mnogima od nas danas čini neodvojiv dio svakodnevnice.
Facebook je, htjelo to priznati ili ne, promijenio naše živote, a prijateljstvo je dobilo drugu dimenziju u odnosu na onu prije pojave ove društvene mreže.

Već dvije decenije objavljujemo statuse, komentiramo, dijelimo fotografije, crtice iz svog života sa ostatkom svijeta i, iako je Facebook, prema današnjoj brzini prihvatanja novih trendova, prastara društvena mreža i dalje je jedna od najpopularnijih platformi za dijeljenje sadržaja.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg i njegova supruga filantropistica Priscilla Chan

Facebook su te 2004. pokrenuli studenti s američkog univerziteta Harvard – Dustin MoskovitzChris HughesEduardo Saverin i, nama najpoznatiji, Mark Zuckerberg.

Ideja harvardskih studenata bila je prvobitno omogućiti međusobnu komunikaciju studenata univerziteta. Ni u najluđim snovima nisu mogli zamisliti da će njihov studentski projekat na koncu povezati milijarde stanovnika planete Zemlje. Facebook je u 2023. postigao više od tri milijarde mjesečno aktivnih korisnika te je, iako “stara” društvena mreža, i dalje jedna od vodećih po posjećenosti. Evo i malo zanimljive statistike o Facebooku:

Ipak, Facebook je danas uglavnom mreža za stariju populaciju korisnika. Mlađe generacije okrenule su se TikToku i drugim društvenim mrežama, a Facebookom vladaju uglavnom njihovi roditelji. I da, Facebook je promijenio ime u Meta (tačnije preminovano je ime kompanije) a za inspiraciju je Zuckerbergu poslužila kovanica “metaverzum”.

Facebook ili Meta, kako god -je Zuckerbergova “zlatna koka”, donijela mu je ogromno bogatstvo, a najnovije vijesti govore da je početkom ovog mjeseca postao još bogatiji: “Neto vrijednost osnivača Facebooka porasla je za 28,1 milijardu dolara nakon što su kvartalni rezultati Mete uveliko nadmašili očekivanja Wall Streeta, što je dovelo do porasta njezinih dionica za oko 20%. Sada vrijedi 170,5 milijardi dolara, više nego ikad u historiji ove kompanije, pretekao je Billa Gatesa i prešao na četvrto mjesto Bloombergovog indeksa milijardera”, stoji u izvještaju na portalu Fortune.com.

Privatno, Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan u martu prošle godine obznanili su da su postali roditelji svoje treće kćerkice. Zuckerberg je na Instagramu objavio fotografiju bebe i otkrio ime koje su odabrali za djevojčicu. “Dobrodošla na svijet, Aurelia Chan Zuckerberg! “Ti si tako mali blagoslov”, napisao je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mark Zuckerberg (@zuck)

Zuckerberg i njegova bivša kolegica sa Univerziteta Harvard imaju već dvije kćerke Maks (8) i August (6).  Priscilla i Mark upoznali su se 2003. u redu za toalet na jednoj zabavi, oboje su tad bili studenti Harvarda. Ubrzo su se postali par, a devet godina kasnije su se vjenčali na intimnoj ceremoniji u svom dvorištu.

 

Latest Posts

Raport

spot_img