spot_img

Nedavno objavljeno

Lutke Marca Jacobsa

Barbie je možda dominirala 2023., ali za 2024. američki dizajner Marc Jacobs razmišlja o sasvim drugačijoj vrsti lutke

Samo sedam dana prije službenog početka New York Fashion Weeka, Marc Jacobs predstavio je kolekciju proljeće/ljeto 2024. na Manhattanu. Manekenke nalik lutkama koračale su ispod niza ogromnih sklopivih stolica s odgovarajućim stolom. Predstavljeni kao dio scenografije za pistu, komadi su skulpturalno djelo, prikladno nazvano “Bez naslova (sklopivi sto i stolice, bež)“, američkog umjetnika Roberta Therriena (1947-2019) koji je bio poznat po masivnim skulpturama.

Ove godine obilježavaju se četiri decenije Jacobsovog istoimenog modnog brenda. Mnogi su pretpostavljali da će 61-godišnji dizajner obilježiti tu priliku prikladnim retrospektivnim revijama koje će podsjetiti na neke od njegovih prepoznatljivih kreacija – kao što su, naprimjer, grunge kolekcija za mlade, ili njegov minimalistički look iz 90-ih kada je radio u Louis Vuittonu, ili saradnja s umjetnicima kao što je Takashi Murakami. Ali Jacobs nikada nije bio od onih koji se pridržavaju tuđih očekivanja.

Bilo da priređuje trominutnu reviju na pisti, prevozi publiku na postapokaliptičnu plažu ili mijenja krajolik modne industrije s jednom kolekcijom, Jacobs je uvijek bio majstor u stvaranju statementa. Jedan od njegovih omiljenih načina da privuče pažnju bile su predimenzionirane, voluminozne verzije svakodnevnih silueta.

Tako je za svoju prvu, slavljeničku, reviju u 2024. godini Jacobs je ponovo pokazao svoju sklonost prevelikim krojevima, ne kroz prizmu ljudi koji nose odjeću, već, naizgled, papirnih lutaka. Manekenke s ogromnom kosom i trepavicama kao iz crtanih filmova vukle su se pistom ukočenih ruku i koljena i bezizražajnog lica. Tako stilizirane, unijele su dramatičnost u kolekciju inspiriranu 60-im godinama. A kako bi pretvorila modele u žive igračke koje dišu, makeup artistici Diane Kendal inspiracija je bila legendarna pjevačica Diane Ross.

Latest Posts

Raport

spot_img