spot_img

Nedavno objavljeno

”Mama, dosadno mi je”

Djeca se često žale da im je dosadno, ali dosađivanje im, navodno, u nekim slučajevima zapravo može pomoći da razviju vještine, kreativnost i samopoštovanje. Kako objašnjavaju psiholozi za portal Child Brain, djeci je potrebna pomoć u osmišljanju stvari koje će raditi s nestrukturiranim vremenom.

Bez obzira na to koji je uzrast djeteta, korisno je sjesti i razgovarati s njime o njegovim interesima i strastima. Zatim možemo surađivati na popisu kratkoročnih, ali i dugoročnih projekata za njih u trenucima kada im bude dosadno. Naime, mala djeca obično trebaju izbor relativno kratkih aktivnosti, a to može uključivati odlazak u park, čitanje ili crtanje. Starija djeca mogu odraditi i neke kućanske poslove, a ovi projekti djecu uče vještinama koja doprinose njihovoj organizaciji i samopouzdanju.

U slučaju da dijete odbije baš svaku našu ideju za provođenje određene aktivnosti, možda samo želi našu pažnju. Međutim, prepuštanje ovakvoj vrsti traženja pažnje stvara začarani krug, objašnjavaju psiholozi. Kada dijete kaže da mu je dosadno, to može značiti više stvari. Možda je gladno, traži pažnju, znatiželjno o tome što rade njegovi roditelji ili traži nešto čime bi zaokupilo svoje vrijeme.

Iako je vrlo važno razmotriti njihov zahtjev, psiholozi savjetuju da bismo trebali pripaziti na svoju trenutnu reakciju. Naime, ako odustanemo od svega što radimo jer mu treba pažnja, dijete nikada neće naučiti kako se samo zabaviti.

Kako bismo preduhitrili žalbe, dječja psihologinja Stephanie Lee predlaže da odvojimo malo vremena sa svojim djetetom kako biste napravili popis aktivnosti u kojima uživa i nekih izazova koji zvuče zabavno ili pak nešto dugoročnijih projekata. U idealnom slučaju, ovo će biti kombinacija naših ideja i ideja našeg djeteta. Tvrdi kako možemo razgovarati o stvarima u kojima je uživalo u prošlosti, o novim stvarima koje želi naučiti i načinima korištenja stvari koje već ima kod kuće.

index.hr

Latest Posts

Raport

spot_img