spot_img

Nedavno objavljeno

Cimet smanjuje šećer u krvi kod predijabetičara

Nova naučna studija naglašava dobrobiti cimeta i drugih začina bogatih polifenolima

Cimet, široko dostupan i jeftin začin, može doprinijeti boljoj kontroli glukoze kada se doda u ishranu kod ljudi koji imaju predijabetes povezan s gojaznošću.

Rezultati nove studije pokazali su da samo 4 g dodataka cimeta koji se uzimaju svakodnevno tokom četiri sedmice značajno smanjuju koncentraciju šećera u krvi kod gojaznih osoba i osoba s prekomjernom tjelesnom težinom s predijabetesom, piše Cybermed.

Dok temeljni mehanizmi putem kojih cimet kontrolira metabolizam glukoze ostaje tema budućih istraživanja, nalazi ove studije ukazuju na značajnu ulogu crijevnog mikrobioma u posmatranoj povezanosti. Studija naglašava dobrobiti cimeta i drugih začina bogatih polifenolima u odvraćanju od hroničnih bolesti i poboljšanju javnog zdravlja.

Cimet je začin koji se dobija iz unutrašnje kore nekoliko vrsta drveća roda Cinnamomum. Uprkos više od 250 vrsta koje pripadaju rodu, samo četiri se komercijalno beru. Tradicionalno, cimet se u nekoliko svjetskih kultura koristio kao aromatični začin i, rjeđe, kao antimikrobno, protuupalno sredstvo i sredstvo za konzerviranje hrane.

Klinički, cimet je istraživan zbog svojih potencijalnih dobrobiti jer je bogat izvor polifenola, za koje se pretpostavlja da poboljšavaju metabolizam glukoze i homeostazu. Međutim, prethodne studije dale su vrlo različite rezultate, pri čemu su neke potvrđivale njegovu korist u modulaciji glukoze, dok druge nisu opisale takvu povezanost, navodi Cybermed.

Latest Posts

Raport

spot_img