spot_img

Nedavno objavljeno

Zvuči nevjerovatno, ali: Kate Moss slavi 50. rođendan!

Da, prošlo je pola stoljeća otkako je svjetski poznata manekenka, pripadnica zlatne generacije supermodela 90-ih, došla na ovaj svijet

U utorak, 16. januara, slavna britanska manekenka Kate Moss proslavit će svoj 50. rođendan. Tim su povodom engleski mediji preuzeli na sebe podsjećanje na nju, objavljujući niz članaka o njenoj karijeri i životu. Guardian je, naprimjer, razgovarao s fotografima koji stoje iza najpoznatijih fotografija Kate Moss, koje su se pojavile na naslovnicama stotina časopisa i velikih reklamnih kampanja. “S njom niste mogli snimiti lošu fotografiju”, prisjetila se fotografkinja Kate Garner. “Od svih slika slavnih koje sam snimila, Kateine ​​se i dalje prodaju”, dodala je.

Sa 16 godina fotografirala ju je Corinne Day za naslovnicu časopisa The Face

U septembru 2023., Kate Moss izjavila je za novine The Times kako “ne priznaje” da je navršila pola stoljeća. “Neću napuniti 50”, rekla je u intervjuu. “Ne, ne razmišljam o tome. Ne osjećam se kao da mi je 50.”

Antisupermodel

Kate Moss karijeru je započela kao tinejdžerski model devedesetih godina, kad joj bilo 14., i ubrzo je postala jedno od najpoznatijih lica modne industrije. Njena figura bez oblina – korištena u kampanjama u stilu “heroinskog šika” – bila je u oštrom kontrastu s drugim supermodelima toga doba kao što su Cindy Crawford, Claudia Schiffer i Naomi Campbell, pa su je proglašavali “antisupermodelom“.

Sarađivala je sa nekim od najpoznatijih modnih dizajnera i kuća kao što su Calvin Klein, Versace, Chanel, Louis Vuitton, Gucci, Yves Saint Laurent i mnogi drugi. Njena saradnja sa Calvinom Kleinom početkom 90-ih, posebno u kampanji za parfem “Obsession”, postala je kultna i promijenila standard ljepote u modnoj industriji.

Reklama za Calvin Klein iz 1993.

Osim uspješne modne karijere, Kate Moss je također privukla pažnju medija zbog svog života van piste. Njeno ime često se povezuje sa svijetom visoke mode, ali i sa javnim skandalima, što je dodatno doprinijelo njenom statusu ikone. Sa svojim dobro dokumentiranim ekscesima i glamuroznim životom, Moss je postala glavna tema tračerskih rubrika. Tabloidi su pratili njene veze s holivudskim glumcem Johnnyjem Deppom i engleskim muzičarom Peteom Dohertyjem.

Lice parfema Coco Mademoiselle, 2002.

Godine 2005. optužena je za uzimanje kokaina, što je dovelo do gubitka mnogih modnih ugovora. No uprkos predviđanjima da je njena karijera gotova, oporavila se i postala još popularnija.

Poslovna žena, dizajnerica, filantropkinja

Godine 2011. udala se za muzičara Jamieja Hincea, ali su se razišli pet godina kasnije. Od tada je u vezi s njemačkim aristokratom i fotografom grofom Nikolaiem von Bismarckom. Ima kćerku Lilu Moss, koja je također model, rođenu u septembru 2002., iz veze s urednikom časopisa Dazed & Confused Jeffersonom Hackom, s kojim je bila u vezi nekoliko godina početkom 2000-ih.

U kampanji brenda Aigner, jesen/zima 2022.

Kate Moss je pokazala izuzetnu dugovječnost u modnoj industriji, opstajući kroz različite modne ere. Njena sposobnost da se prilagodi različitim stilovima i ulogama čini je ne samo modelom već i modnom legendom. Osim toga, aktivna je i kao poslovna žena, dizajnerica i filantropkinja, dodajući dubinu svojoj svestranosti i doprinoseći modnom svijetu na različite načine.

Prema londonskim novinama Evening Standard, koje su 12. januara objavile pregled njenih “najprepoznatljivijih rođendanskih zabava”, Kate će 50. rođendan proslaviti na karipskom otoku Mustique.

 

Latest Posts

Raport

spot_img