Nedavno objavljeno

Soda bikarbona za kosu

Prirodni lijekovi za kosu i kožu su ovih dana u trendu, naročito zahvaljujući influenserima koji promovišu netoksične proizvode.

Kada je riječ o prirodnom lijeku za borbu protiv suhoće i nježni piling vlasišta, soda bikarbona se uveliko preporučuje.

Mnogi influenseri tvrde da ovaj sastojak reguliše  pH vrijdnost vlasišta, što podstiče rast kose, uklanja nečistoće, pa čak i omekšava kosu. Soda bikarbona se takođe nalazi u nekim šamponima za suho pranje kose.

Soda bikarbona za kosu: Mitovi i činjenice

Da bismo odvojili činjenice od fikcije, saznajte šta kažu naučnici: kakve efekte soda bikarbona ima na kosu.

Soda bikarbona za kosu: Ovo su prednosti

Poznato je da je soda bikarbona (natrijum bikarbonat) zajedno sa jabukovim sirćetom dobra kombinacija za piling vlasišta. Takođe može da uravnoteži pH vrijednost vlasišta.

Naš prirodni pH faktor ima tendenciju da bude malo više na kiseloj strani. Previsoka pH vrijednost to može da uzrokuje lomljenje dlake, a preniska pH vrijednost oštećuje boju. Zato, uspostavljanje optimalne pH ravnoteže kose i vlasišta može pomoći u otklanjanju brojnih problema, uključujući perut, iritaciju kože glave, suvoću i još mnogo toga.

Jedna od najvećih prednosti upotrebe sode bikarbone je što nježno čisti kožu glave. Kosa je sjajna i meka, a soda bikarbona takođe uklanja višak masnoće, ostatke sapuna i proizvoda za njegu kose. Uprkos nekim tvrdnjama, soda bikarbona neće stimulisati rast kose, ali čisti kožu glave i kosu.

Važno je napomenuti da soda bikarbona ima pH 9, što je veća vrijednost od našeg uobičajenog pH faktora. Kada koristite supstancu sa višim pH od uobičajene, treba je koristiti umjereno jer ne želite da skinete prirodna ulja sa kose, što dovodi do lomljenja i krhke kose.

Kako se koristi?

Možete povremeno da uključite sodu bikarbonu za njege kose da biste očistili i pilingirali kosu i vlasište, posebno ako patite od masnog vlasišta. Ne treba je koristiti svakodnevno.

Najlakši način da koristite sodu bikarbonu na kosi je da je pomiješate sa vodom dok ne dobijete pastu. Nanesite je na vlasište i po dužini mokre kose. Možete ostaviti da odstoji od jedne do tri minute, a zatim isperite.

Soda bikarbona i jabukovo sirće

Soda bikarbona i sirće su u suštini dvije reaktivne hemikalije: natrijum bikarbonat (NaHCO3)—koji je slaba baza, kao i alkalna sirćetna kiselina (CH3COOH), koja je slaba kiselina. Kada ih pomiješate zajedno u jednakim razmjerama, ostaje vam voda (H2O), gas ugljen-dioksid (CO2) i natrijum acetat (CH3COONa). Ova kombinacija funkcioniše na sljedeći način:

PH kože glave i kose su blago kiseli, pri čemu je pH vlasišta 5,5, a dlaka oko 3,7, a dodavanje viška kiseline ili lužine može poremetiti ove vrijednosti. To može takođe poremetiti ravnotežu dobrih i loših bakterija, što može dovesti do drugih problema, kao što su iritacija vlasišta i perut.

Takođe, ne treba zaboraviti ni folikule. Oni se nalaze u koži glave i prilično su osjetljivi na promjene u svom okruženju, tako da je održavanje zdrave kože glave važno za zdravlje kose.

Iz folikula raste dlaka po obrascu poznatom kao ciklus kose, sa određenim vremenima rasta, odmora, ispadanja dlake i ponovnnog rasta. Ovaj ciklus se može prilično lako poremetiti i izaći iz ravnoteže, što generalno dovodi do kratkog perioda rasta i opadanja kose.  Pošto smo razjasnili kako funkcioniše vlasište, sada vam otkrivamo recepte za njegu kože sa sodom bikarbonom i jabukovim sirćetom.

Recept

1 Korak: U flašu od pola litre sipajte četiri kašike sode bikarbone, a potom napunite flašu skoro do vrha toplom vodom i dobro promućkajte. Pokvasite kosu i nanesite rastopljenu sodu na vlasište. Utrljajte i ostavite da odstoji oko minut. Dobro isperite.

2 Korak: Potom kondicionirajte kosu jabukovim sirćetom. U litar vode pomiješajte 2,5 dl jabukovog sirćeta. Prethodno, kosa mora da je dobro isprana, odnosno da nema tragova sode bikarbone. Rastvor vode i sirćeta sipajte u bocu s rasprišivačem i poprskajte kožu glave i pramenove kose. Potom utrljajte prstima, ostavite da odstoji oko minut i dobro isperite.

Ostale kombinacije

Postoji mnogo recepata za njegu kose s prirodnim sastojcima. Međutim, postoji jedno opšte pravilo – nešto što ima predznak prirodno ne mora da znači da će vam odgovarati. Neka uobičajena eterična ulja, na prijmer, sadrže alergene na koje mogu neki ljudi da reaguju.

Latest Posts

Raport

spot_img