Nedavno objavljeno

Knjiga koju biste trebali pročitati u ovoj godini – Vjetar u tvoja jedra

Pedesetak priča baziranih na ličnim iskustvima autorica piše zaključujući ih savjetima univerzalnih vrijednosti, o tome kako prevazići probleme i izazove svijeta današnjice, kao i krizu ljudskosti

Napisala: Mersiha Drinjaković

Nisam znala ko je Hatidža Hodžić, sve do jednog neobičnog a dirljivog susreta polovinom decembra na Radiju 8 Sarajevo, kad sam najavljivala Donatorsku večer za žene Palestine. Uletjela sam kao furija i sve o tome šta me čeka tog dana u dahu izrekla u čekaonici radija. Hatidža je trebala gostovati prije mene, ali je gospodski (da ne kažem džentlmenski) prepustila svoje minute meni, kako bih što prije stigla odjuriti dalje. Uspjela sam je upoznati prije odlaska – kad sam shvatila da mi je “na spisku” žena o kojima trebam pisati. I bila sam jako sretna što mi je sudbina nanijela na put baš tog dana. Hatidžu ću upoznati i docnije, na Donatorskoj večeri u Narodnom pozorištu Sarajevo, diveći se potom izdaleka njezinoj dostojanstvenoj ljepoti. I, evo, imam čast da napišem i nekoliko redova o nečemu po čemu se Hatidža Hodžić izdvojila u prošloj godini. Ona je autorica knjige Vjetar u tvoja jedra čija je promocija održana prošlog oktobra u Sarajevu. Knjiga je pisana u obliku dnevnika kojeg prožimaju iskustva i utemeljena zapažanja koja su predmet edukativne psihologije i psihologije razvoja ličnosti.

Hatidža Hodžić

Pedesetak priča baziranih na ličnim iskustvima Hatidža piše zaključujući ih savjetima univerzalnih vrijednosti, o tome kako prevazići probleme i izazove svijeta današnjice, krizu ljudskosti, propituje cilj odnosa nas samih sa drugima, kako se ti odnosi grade, održavaju, kako se iz takvih relacija može izvući ono najbolje što će oplemeniti oboje koji čine taj odnos. Kako se sluša drugog, kako se uvažava i čuje ono što nam ljudi govore. I to je, u najkraćem, siže djela Vjetar u tvoja jedra.  Jedna od rečenica iz knjige je prožeta velikom mudrošću, pogotovo u vrijeme u kojem svi imamo nešto da kažemo, bez obzira da li nas u komunikaciju uvodi želja da se pokažemo pametnim ili stvarno doprinesemo nekoj raspravi. “Onaj ko se povuče iz rasprave s ciljem da spriječi još veći razdor nije slabić već pobjednik. Ogroman izazov je prešutjeti, iako bismo imali mnogo šta za reći”.

Hatidžina plemenita namjera kroz Vjetar u tvoja jedra je da njezina knjiga bude podsjetnik na oživljavanje temeljnih ljudskih vrijednosti kroz najbrži put, iako se čini izazovan, a to je duhovni put autentične tradicije. Ključna vrijednost ove knjige su upravo – vrijednosti. I toga nam danas, nekako, najviše nedostaje, u svakodnevnici opterećenoj različitim problemima i izazovima. Vraćanje pisanoj riječi, savjetima koji nam mogu pokazati i drugačiji put je svakako najbolje što za sebe možete učiniti u godini koja nam je tek otškrinula vrata. I od srca vam preporučujemo Hatidžin Vjetar u tvoja jedra.

Latest Posts

Raport

spot_img