Nedavno objavljeno

Njihova godina: VESNA ANDREE ZAIMOVIĆ

Na kraju svake godine ističemo osobe koje su proteklih 12 mjeseci nadvisile domet uobičajenog te zahvaljujući svojoj kreativnosti, radu, talentu, volji i upornosti stvorile važna autorska djela i ostvarile podvige hvale vrijedne. Predstavljamo ličnosti koje 2023. mogu nazvati godinom profesionalnog uspjeha i plemenitih ostvarenja. To su: paraplivači Ismail Barlov i Ismail Zulfić, plivačica Lana Pudar, novinarka i muzikologinja Vesna Andree Zaimović, skijašica Elvedina Muzaferija, glumica Maja Salkić, produkt dizajnerica Samina Tanović, alpinista Tomislav Cvitanušić, komunikacijska ekspertica Una Bejtović, glumac Kemal Rizvanović i novinarka Nadina Maličbegović

Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

Šira javnost upoznala ju je u ono sretno predratno doba kada su sarajevskim televizijskim kanalima pridružili i treći, nazvavši ga SA3, a ona imala emisiju namijenjenu najmlađoj publici.
Novinarstvo, u kojem je preko 30 godina, i muzika isprepleteni su u njenoj karijeri. Na BHRT-u bila je članica tima od samog osnivanja, a kako se školovala u u polju muzike, na BH radiju 1 radila je kao urednica Muzičkog programa.
Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Vesna Andree Zaimović magistrirala je muzikologiju. Njena biografija podrazumijevala je i Eurosong, na kojem je bila i učesnica kao dio ansambla koji je pratio Dinu Merlina, a potom je godinama bila šefica bh. delegacije na Eurosongu u vrijeme kada smo u njemu još uvijek učestvovali. I da ostane dosljedna sebi i povezanosti sa medijima, gradila je uredničku karijeru iza kamera, razvijajući jedan od najprepoznatljivijih web-portala u zemlji – Radiosarajevo.ba.
Početak godine protekao je u znaku filma “Kiss the Future”. Bosna i Hercegovina je ponovno, onda kada je naklonost nama i najstrpljivijim počela slabiti, bila u centru pažnje. Film o posljednjem velikom koncertu koji se dogodio u Sarajevu, a riječ je naravno o grupi U2, podrazumijevao je i dokumentiranje jednog ratnog vjenčanja te veliki i važan emotivni i partnerski spoj u svakom smislu između Vesne Andree Zaimović i Senada Zaimovića, maga kreativne industrije u našoj zemlji.
Tim povodom, fotografije i snimci sa Berlinalea na kojima dominira Vesna (i to, moramo dodati, rame uz rame s holivudskim glumcem Mattom Damonom, producentom filma) ispunile su društvene mreže i našu nerijetko sivu svakodnevicu.
Imali smo nekoga ko nas u svijetu dostojno predstavlja. Ne znajući da će nam se posrećiti na širem planu i da će pred kraj godine Vesna Andree Zaimović biti imenovana za ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Španiji.
Uz nekoliko ranije imenovanih izuzetnih žena, dobili smo još jednu predstavnicu Bosne i Hercegovine u čije verbalne, intelektualne i ukupne sposobnosti nemamo razloga sumnjati.

Gracija 441, januar 2024.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img