spot_img

Nedavno objavljeno

DONATORSKO VEČE Hvala vam za solidarnost!

Ponosni smo: skoro 50.000 KM je skupljeno u akciji pomoći ženama Palestine!

Hvala vam!

Svima i svakome ko je sebe, s najplemenitijim namjerama, ugradio barem djelićem u poduhvat pokrenut iz Gracije i Narodnog pozorišta Sarajevo.

To što ste napunili salu Narodnog pozorišta Sarajevo, dali nam podršku u svakom mogućem smislu, nama je bio podstrek da na najbolji mogući način iznesemo poduhvat Donatorske večeri za žene Palestine, mi u Graciji, zajedno sa Narodnim pozorištem i cijelim timom prijatelja i partnera.

Utisci će nam se slijegati danima, ali ovo moramo napisati već danas: Sarajevo je 22. 12. 2023. poslalo poruku solidarnosti – onu na koju nas obavezuje naša nedavna prošlost, poruku empatije – jer znamo kako je sada ljudima u Gazi, poruku da mislimo na njih – jer i na nas je neko mislio početkom devedesetih, poruku dostojanstva – jer svaki ljudski život je vrijedan spomena, niko se nije rodio da bi bio broj u reporterskim izvještajima.

Ovo su jedine brojke koje želimo komunicirati u ovim trenucima: skoro 50.000 KM je skupljeno u akciji pomoći ženama Palestine.

Sinoć u Narodnom pozorištu, dok je glumac Slaven Vidak izgovarao riječi poeme If I Must Die, pjesnika Refaata  Alareera ubijenog ovog decembra u Gazi, dok je glumica Vedrana Božinović čitala odlomke iz knjige palestinske spisateljice Adanije Shibli kojoj je uskraćena dodjela nagrada na frankfurtskom Sajmu knjiga, dok su članice ženskog vokalnog ansambla Corona publici pjevale svoje arije, duo baletnog ansambla NPS izveo performans Posljednja noć Arama Ilyicha Khachaturiana, dok je glumica Mona Muratović opisivala proces nastajanja simbola večeri (načina da se zahvalimo prijateljima projekta) – Ključa Palestine, koji su kao svoj dar osmislile dizajnerice Kaftan Studija Emina Hodžić Adilović i Nermina Hodžić, dok je voditeljica aukcije Emela Burdžović svojim energičnim šarmom vrlo uspješno inspirirala prisutne da kupe fotografije Zijaha Gafića i time povećaju iznos donacija, a puna sala zvanica s pažnjom pratila svaki djelić programa – naša očekivanja su bila ispunjena.

Govori reditelja i direktora Narodnog pozorišta Dine Mustafića, direktorice Gracije Belme Pećanin, Edhema Foče, koji se u ime tima Al Jazeerinih novinara obratio zvanicama, svi su imali najvažniju pouku i poruku – podsjećanje na obavezu i odgovornost Sarajeva i BiH da reagujemo – solidarno i ljudski  na užase rata koje smo i sami iskusili.

Naši prijatelji projekta mogu biti ponosni, a mi zahvalni zbog njihove pomoći: Hifa Petrol, As Holding, Vlada Kantona Sarajevo, opštine Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad, Bh Telecom, Kaftan Studio, BlowUp, agencija Represent, Global Analitika, Al Jazeera Balkans, Metromedia, Kupikartu.ba među prvima, ali i sva podrška koja nam je stizala sa svih strana, puno, puno nam znači. Naravno, hvala na povjerenju i organizaciji Žene za žene International, koju smo odabrali da bude naša spona sa ženama Palestine i na licu mjesta, zahvaljujući donacijama, pomogne upravo njima.

Hvala vam! ♥

U nastavku galerija fotografija sa sinoćnje Donatorske večeri:

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img