spot_img

Nedavno objavljeno

Astromedicina: Povezanost zodijaka sa zdravljem i harmonijom!

Astromedicina pruža uvid u veze između astroloških znakova, njihovih predispozicija i zdravlja. U ovom članku istražujemo kako svaki znak utiče na različite dijelove tijela te kako holistički pristup astromedicine promiče blagostanje na fizičkom, mentalnom, emocionalnom i duhovnom nivou.

Svaki astrološki znak ima svoje prednosti i mane, svaki ima predispozicije za određeni poremećaj u organizmu. Za astromedicinu je najvažnije dobro pogođeno vrijeme – tzv. timing i spoznaja mogućnosti. Njihova kombinacija daje astrologu ideju o dijagnozi – prepoznavanje nečijeg potencijala (uvidom u natalni horoskop) da razvije neku bolest. Astromedicina njeguje holistički pristup u liječenju, čovjeku se pristupa na svim nivoima: fizički, mentalno, emocionalno i spiritualno.

Četiri astrološka elementa, voda, vatra, vazduh i zemlja, odnose se na vitalne sile ili energije koje čine cjelokupan svijet, i zajednički su svim ljudskim bićima. Bez obzira na astrološki znak, svaka osoba u sebi nosi obilježja svih znakova i elemenata. Nije bez razloga Ovan na prvom mjestu, a Ribe na posljednjem: Ovan označava glavu, a Ribe stopala. Znači, horoskop obuhvaća cijelog čovjeka! Svaki horoskopski znak pokriva određene organe u organizmu. Kao što pojedini znakovi češće imaju probleme s organima koje označavaju, tako mogu i da ih iskoriste. Naprimjer, Vodolija može da iskoristi briljantnost svoga uma (koji ponekad graniči sa ludošću) u naučne svrhe i izume visoke tehnologije, dok Ribe svoju smušenu psihu mogu tako dobro upoznati da same mogu da počnu  sprovoditi psihoterapiju i da pomažu drugima. Astromedicina gleda na život dvojako: u sebi nosimo dobro i loše; obje strane treba da prihvatimo kao dio sebe, da iscjeljujemo ono loše, a usavršavamo ono što je dobro.

Vatreni znakovi, Ovan, Strijelac i Lav, na određeni način su najvitalniji znakovi u horoskopu jer imaju najviše energije koju im daje vatra, iako puno toga zavisi od toga kako i koliko koriste svoj vatreni entuzijazam. Ovan se odnosi na glavu, crvena krvna zrnca, adrenalin, ego. Naprimjer, kada osoba koja u svome horoskopu ima naglašen znak Ovna potiskuje bijes u životnom razvoju, gotovo je sigurno da će patiti od migrena. Kod Strijelca je zanimljivo da je njegov vladar najveća planeta – Jupiter, a sam znak obilježava najveći organ u tijelu – jetru. Uz jetru kao slabu tačku, Strijelci trebaju da obrate pažnju i na bedra, kukove, pankreas, slezenu i bronhijalni sistem. Lavovi moraju voditi računa o srcu, kičmi, očima, arterijama.

U vazdušne znakove spadaju Vaga, Vodolija i Blizanci, a vazduh je povezan s mozgom, sa svim oblicima živaca, i odnosima s okolinom. Vaga vlada donjim dijelom leđa, bubrezima, bešikom. Vodolija osim nervnog sistema vlada zglobovima, cirkulacijom, disajnim organima. Blizanci su takođe osjetljivi na disajne organe, pluća, živce, često grizu nokte i cupkaju nogom, a za njih su karakteristične povrede šaka, ramena, ruku i prstiju.

Vodeni znakovi, Rak, Škorpija i Ribe, imaju uticaj na tečnosti u tijelu, od hranjenja fetusa do eliminacije toksina iz tijela. Ribe imaju problema sa nogama, stopalima, venama, slabokrvnošću. Simbolišu funkciju krvi, pa često treba da kontrolišu krvnu sliku koja će im ukazati na eventualne bolesti. Ribe su sklone zavisnostima, često haluciniraju i imaju živopisne snove. Ribe označavaju psihu i obilježene su emocionalnim pometnjama i zbrkama. Škorpiju obilježavaju najsnažnije negativne žudnje, sumnjičavost, ljubomora, nepovjerenje i strah od osjećaja, najjače je povezana s onim animalnim u čovjeku. Znak je smrti i ponovnog rađanja, a može se pohvaliti time da najbrže ozdravljuje od svih znakova! Rakovi treba da paze na probleme sa grudima, kao i želucem – koje izazivaju nervoza i potiskivanje emocija.

Zemljani znakovi upravljaju kostima i zglobovima, pa Bik, Djevica i Jarac moraju biti sa tim na oprezu. Jarac može da ima probleme sa kožom, zubima, noktima, kostima i zglobovima (reuma). Bik se susreće sa problemima sa štitnom žlijezdom, vratom, grlom, krajnicima i sinusima. Djevica u tijelu vlada utrobom, njena funkcija je analiziranje i razdvajanje onoga što progutamo u korisno i beskorisno.

 

Latest Posts

Raport

spot_img