spot_img

Nedavno objavljeno

Fascinantni svijet zodijaka: Zanimljivosti, historija i tipovi znakova!

Zodijački znakovi su izuzetno značajna komponenta astrologije, predstavljajući spoj znanosti i astrologije. Njihov utjecaj na ljudski život definiran je kretanjem Sunca i planeta u našem Sunčevom sistemu. Međutim, iza tih simbola kriju se brojne zanimljivosti koje dodatno obogaćuju naše razumijevanje zodijaka.

Saznajmo brzo nekoliko intrigantnih činjenica o zodijačkim znakovima:

  • Riječ “zodijak” potiče od grčkog termina za klesane životinjske figure.
  • Izvorno je postojalo 13 zodijačkih znakova umjesto 12, s zmijolovcem, koji je izbačen zbog 12-mjesečnog kalendara Babilonaca.
  • Znakovi se mogu podijeliti na zrak, zemlju, vodu i vatru, svaki s jedinstvenim karakteristikama.

Sada dublje ronimo u ovu diskusiju o činjenicama zodijaka.

Porijeklo zodijačkih znakova: Zodijaci su proizašli iz prethistorijskih slika na špiljama i kamenim rezbarijama, prikazujući interakciju između ljudi i životinja. Nije svaki znak povezan s životinjom; ta veza razvijala se kako bi se simbolizirao utjecaj na ljude.

Astronomija i astrologija povezane su u Kini, gdje su predviđali povoljna ili nepovoljna razdoblja za cara. Egipćani su stvorili koncept sazviježđa i oblika koje su od njih proizlazile.

Moderna koncepcija zodijačkih znakova datira iz 5. stoljeća pr. Kr. kada su babilonski astronomi podijelili ekliptiku na 12 “znakova”.

Tokom srednjeg vijeka, arapska i grčko-rimska literatura o zodijaku odražavala je slikovite prikaze sazviježđa. Islamska astrologija bila je ključna u proučavanju utjecaja planeta na ljudski život.

Vrste Zodijačkih Znakova: Postoji 12 zodijačkih znakova, svaki sa svojim jedinstvenim karakteristikama. Uključuju:

  1. Ovan
  2. Bik
  3. Blizanac
  4. Rak
  5. Lav
  6. Djevica
  7. Vaga
  8. Škorpija
  9. Strijelac
  10. Jarac
  11. Vodolija
  12. Riba

Nadamo se da su vam ovi podaci o zodijačkim znakovima bili zanimljivi i zabavni. Zar nije uzbudljivo vidjeti kako položaj planeta određuje naše postojanje na Zemlji? Ako dublje istražite ovu temu, možda ćete otkriti mnogo saznanja, uključujući i to kako biste se mogli profesionalno razvijati i što biste mogli postati godinama kasnije. Dakle, nastavite učiti čitajući sve više činjenica o zodijačkim znakovima.

Latest Posts

Raport

spot_img