spot_img

Nedavno objavljeno

MODA I AKTIVIZAM: Guccijev doprinos borbi protiv femicida

Talijanska modna kuća pokrenula je inicijativu kojom želi skrenuti pažnju na problem rodno uvjetovanog nasilja

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. novembra, Gucci je pokrenuo jedinstvenu inicijativu koja nadilazi modne piste i širi se na odbranu ženskih prava. Naime, ova luksuzna talijanska modna kuća objavila je da će prodaja njenih novih slingback cipela Rosso Ancora Signoria pridonijeti podršci Casa delle Donne, organizacije za zagovaranje prava žena sa sjedištem u Firenci.

Gucci je odlučio mobilizirati svoju zajednicu i podići svijest o ključnom problemu rodno uvjetovanog nasilja doniranjem prihoda od prodaje i prednarudžbi novih cipela Casi delle Donne (Ženskoj kući). Ova organizacija, koja će se uskoro otvoriti u Firenci, služit će kao prostor za saradnju gdje će se razna udruženja za ženska prava okupiti kako bi podijelila svoju stručnost i stvorila značajne inicijative za žene u tom gradu.

Prihod od prodaje cipela Rosso Ancora Signoria ići će organizaciji Ženska kuća iz Firence

Simbolika crvene boje

Elegantne tamnocrvene salonke s otvorenom petom, prvi put predstavljene u septembru 2023., postale su opipljiv simbol Guccijeve posvećenosti borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja. I u Italiji su crvene cipele poprimile simbolično značenje u borbi protiv femicida i nasilja nad ženama, a Gucci je svjesno odabrao ovu boju kako bi prenio snažnu i dojmljivu poruku. Crvene cipele krase talijanske trgove, simbolizirajući tihe prosvjedne marševe i doprinoseći podizanju svijesti o ovom gorućem problemu.

Guccijeva inicijativa dodatno je pojačana usklađivanjem sa šestim izdanjem firentinskog festivala L’Eredità delle Donne, koji se održava od 24. do 26. novembra. Gucci podržava ovaj događaj od njegova početka, učvršćujući svoju predanost osnaživanju žena. Također, daje značajnu finansijsku podršku organizaciji Nosotras Onlusu, koja igra ključnu ulogu u prikupljanju sredstava za razvoj Casa delle Donne.

Ova inicijativa je dio Guccijeve šire misije odbrane ženskih prava na globalnom nivou, u skladu s kampanjom Gucci CHIME, koja se obavezuje na promicanje prava žena i ravnopravnosti spolova.

Latest Posts

Raport

spot_img