Ovo koloritno i ukusno jelo možete poslužiti samo ili kao prilog mesu ili ribi
POTREBNO:
3 slatka krompira,
3-4 velika pastrnjaka,
4-5 srednjih cvekli,
3 šolje vrhnja za kuhanje,
¼ šolje naribanog parmezana,
1 kašika svježih listića majčine dušice,
1 protisnut režanj bijelog luka,
170 g sira Gruyere (nasjeckanog),
3 kašičice soli
PRIPREMA: Zagrijte rernu na 200°C. Slatki krompir, pastrnjak i cveklu ogulite i tanko narežite te svako povrće stavite u odvojenu zdjelu. Ravnomjerno rasporedite preostale sastojke u svaku od tri posude i miješajte dok ploške povrća ne budu dobro obložene. Ostavite malo za preliv.
Namastite posudu za pečenje. Pažljivo posložite krompir pod uglom, počevši od stijenke posude. Isto uradite s pastrnjakom i cveklom kako biste napravili naizmjenični uzorak. Napunite cijelu posudu pa preko izlijte višak vrhnja i sira. Pokrijte folijom i pecite 30 minuta odnosno dok povrće ne omekša. Uklonite foliju i pecite još 15 minuta, dok vrh ne postane hrskav. Ukrasite majčinom dušicom i odmah poslužite.