spot_img

Nedavno objavljeno

Gledali smo seriju Znam kako dišeš i donosimo prve impresije

Znam kako dišeš je prikazana na ovogodišnjoj Mostri i to je prvi put da je jedna TV serija sa ovih prostora svoju svjetsku premijeru imala u sklopu jednog od najvećih svjetskih festivala. Sasvim zasluženo, dodat ćemo, nakon što smo imali privilegiju pogledati prve dvije epizode serije iza čijeg kreiranja stoji naša rediteljica Jasmila Žbanić

Napisala Mersiha Drinjaković

Sve je u seriji Znam kako dišeš (a čije smo prve dvije epizode od šest koliko ih ima – sinoć imali priliku gledati na bh. premijeri) aktuelno i ogledalo današnjice: vršnjačko nasilje, maloljetnička samoubistva, komplicirani odnosi roditelja i djece u društvu koje svaki dan postavlja novi izazov pred roditeljstvo, pravosuđe u koje javnost nema povjerenja, mediji čija uloga je prevažna ako se shvati na pravi način. Jasmila Žbanić (i njezina producentska kuća Deblokada), kao kreatorica serije  nastale u okviru BH ContentLaba BH Telekoma je okupila sjajnu ekipu: prve dvije epizode (i šestu) režirao je Alen Drljević, a ostatak reditelj Nermin Hamzagić, Jasna Đuričić u naslovnoj ulozi tužiteljice, majke tinejdžera i žene pred razvodom je pun pogodak.

Rediteljica Jasmila Žbanić

Jasni odnosno Neveni – vjerujemo, proživljavamo njene svakodnevne drame, shvatamo njezine unutrašnje bitke. Lazar Dragojević je njezin sin Dino u seriji i odličan je u svojoj roli. Ispričao nam je Lazar na QA sesiji koja je uslijedila nakon prikazivanja dvije epizode kako se sasvim slučajno, na nagovor kolege, prijavio na audiciju za Dinu (jer su propozicije zahtijevale glumca do 25 godina a on je u tom trenutku imao 26). Lazar je svoju ulogu sedamnaestogodišnjaka iznio na pravi način, njegov odnos s majkom koji u početku izgleda harmonično, ali se ruši nakon izazova koji je za oboje prevelik zalogaj je u fokusu priče koja će sasvim sigurno zarobiti pažnju svih onih koji ovu seriju pogledaju: prva epizoda Znam kako dišeš moći će se pogledati 29. oktobra u 20,30 sati, premijerno na TV kanalu MY TV, dostupnom na Moja TV. 

Znam kako dišeš – trailer

Cijela ekipa glumaca i glumica, uključujući Emira Hadžihafizbegovića, Selmu Alispahić, Ermina Bravu, Jasnu Žalica, Jelenu Kordić Kuret, Mirvada Kurića, Kemala Rizvanovića… je pomno odabrana za uloge zahvaljujući casting direktorici Timki Grahić. Iako je nemoguće nabrojati sve one koji su učestovali u stvaranju serije, evo samo nekih od njih: snimatelj zvuka Predrag Doder, dizajner zvuka Igor Čamo, šminkerka Mojca Gorogranc, kostimografkinja Irma Saje, scenografkinja Mirna Ler, autor muzike Mirza Rahmanović Indigo, montažer Vladimir Gojun, direktori fotografije Christine A. Maier i Eldar Emrić.

Jasna Đuričić i Lazar Dragojević u naslovnim ulogama serije

Latest Posts

Raport

spot_img