spot_img

Nedavno objavljeno

Kakvu korist imamo od kelja i zelene salate?

Kelj, zelena salata i drugo zeleno lisnato povrće imaju brojne zdravstvene prednosti. Otkrivamo vam koje

Kelj, zelena salata i drugo zeleno lisnato povrće pružaju brojne zdravstvene prednosti. Istraživanje su proveli naučnici sa Univerziteta Rush u Chicagu, koji su procijenili otprilike hiljadu ljudi u dobi od 81 godine i količinu lisnatog povrća koju je ta grupa konzumirala u periodu od pet godina. Tokom cijelog tog perioda starijim osobama su procjenjivane kognitivne sposobnosti, pamćenje, pažnja i brzina percepcije.

Dva glavna hranjiva sastojka od kojih imamo najviše koristi su lutein i zeaksantin, koji se nalaze u povrću poput kelja, špinata i peršuna. Postoje i druge namirnice koje sadrže ove dvije hranjive tvari, ali u manjim koncentracijama.

Ovaj rezultat potvrđuje ono što slušamo godinama, a to je da svakodnevna konzumacija lisnatog povrća, poput kelja, potočarke, zelene salate i špinata, može odgoditi kognitivno starenje do 11 godina.

Istraživači su također posmatrali odnos između kognitivnih promjena i hranjivih tvari čiji je lisnato povrće bogat izvor. “Unos ovih hranjivih tvari bio je pojedinačno pozitivno i značajno povezan sa sporijim stopama kognitivnog pada i nije bio uzrokovan drugim temeljnim zdravstvenim stanjima. Daljnja istraživanja pokazala su da su filokinon, lutein i folat vjerovatno izvor uočenog efekta na kognitivni pad”, kaže studija.

Kako bi se postigle te dobrobiti, istraživači naglašavaju da nisu potrebne velike ili drastične promjene i preporučuju da svaki dan pojedemo obilnu porciju salate, povrća i cjelovite hrane.

Latest Posts

Raport

spot_img