spot_img

Nedavno objavljeno

Najčešći razlozi gubitka apetita kod djece

Gubitak apetita kod djece može zabrinuti većinu roditelja. Međutim, prilično je česta pojava, naročito kada je riječ o djeci u dobi od dvije do pet godina, prenosi Mom Junction. No u nekim slučajevima gubitak apetita može biti razlog za zabrinutost. Pedijatri zato upozoravaju na šest najčešćih uzroka gubitka apetita kod djece koje roditelji nikada ne bi smjeli ignorirati.

Bolest

Kada je dijete bolesno, to možemo najlakše primijetiti po promjeni njegovog apetita. Upala grla, želučana gripa, proljev, glavobolja i povišena temperatura samo su neki od razloga zbog kojih dijete može jesti manje nego je to za njega uobičajeno. Srećom, velika većina djece nakon što ozdravi vrati apetit.

Stres

Stres kod djece, naročito one manjeg uzrasta, može imati mnogo negativnih učinaka, uključujući gubitak apetita. Ako roditelji primijete da njihovo dijete gubi interes za jelo ili ima problema sa spavanjem, onda možda pati od stresa.

Depresija

Depresija bi mogla biti još jedan razlog za gubitak apetita kod djeteta. Većina roditelja pogrešno smatra depresiju tugom, tvrde psiholozi, ali tuga i depresija nisu isto. Osjećaj tuge s vremenom nestaje, ali depresija ne. Depresija ne samo da čini dijete tužnim, već ga i ometa u normalnom životu, a jedan od simptoma jest i smanjeni apetit.

Anemija

Anemija ili nedostatak željeza u krvi još je jedan mogući uzrok gubitka apetita, objašnjavaju pedijatri. Djeca s anemijom često izgledaju letargično, umorno i razdražljivo, a ako se ne liječi, anemija može ometati njihov cjelokupni razvoj.

Zatvor

Nepravilan rad crijeva kod djece može dovesti do otežanog pražnjenja crijeva, odnosno zatvora. Gubitak apetita jedan je od simptoma koji ukazuju da dijete pati od zatvora. Pedijatri objašnjavaju kako će roditelji zatvor kod djeteta najlakše prepoznati po izrazito tvrdoj stolici i otežanom obavljanju velike nužde.

Gliste

Gliste u crijevima mogu oslabiti djetetovu želju za hranom. Naime, gliste se nalaze u probavnom sustavu i tamo žive kao paraziti uzrokujući crijevno krvarenje, gubitak apetita, dizenteriju i slične probleme sa zdravljem. Iako su neugodna pojava, lako se liječe i brzo prolaze.

index.hr

Latest Posts

Raport

spot_img