spot_img

Nedavno objavljeno

JELENA KORDIĆ KURET: Moć iscjeljujuće umjetnosti

Ovo je ljeto Jeleni Kordić Kuret, prvakinji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, donijelo fantastične vijesti: nakon što je nagrađena posebnim priznanjem žirija Pulskog festivala za glavnu ulogu u filmu Najsretniji čovjek na svijetu, serija u kojoj igra – Znam kako dišeš – uvrštena je u glavni program Venecijanskog filmskog festivala

Napisale Mersiha Drinjaković i Kristina Ljevak Bajramović
Snimio Nikola Blagojević za Deblokadu

Dok je uživala u zasluženom odmoru na Pelješcu, glumici Jeleni Kordić Kuret (44) samo su pristizale iznenadne i lijepe vijesti. Prvo iz Pule, gdje je za ulogu u filmu Najsretniji čovjek na svijetu ovjenčana posebnim priznanjem žirija, a njezin kolega iz filma Adnan Omerović nagrađen Zlatnom arenom za najbolju mušku ulogu! “Znala sam da nam je film u Puli, ali nisam znala da smo u takmičarskoj selekciji”, kaže Jelena. “Pratila sam zatvaranje festivala na televiziji i u jednom trenutku čula da spominju moje ime. Zbunjena sam, naravno, bila u prvom trenutku, a onda i jako ponosna na cijelu ekipu filma i jako sretna zbog Adnana. Divan drug i kolega, i definitivno je zasluženo nagrađen Arenom.”
Nije se ni stišala euforija zbog ovih prestižnih nagrada, a stigla je nova vijest: igrana serija Znam kako dišeš, kreatora Jasmile Žbanić i Damira Ibrahimovića, reditelja Alena Drljevića i Nermina Hamzagića te scenaristice Elme Tataragić, uvrštena je u glavni program 80. izdanja Venecijanskog filmskog festivala! Obradovana i sretna zbog kolega, Jelena s osmijehom dodaje kako joj je najbolje da nastavi odmarati na Pelješcu i čekati nova lijepa iznenađenja. “Fino sam se naradila zadnjih godina i valjda je došlo vrijeme da malo odmaram i ubirem plodove tog rada. Eto, tako ja to vidim.”

U očekivanju SFF-a

Jelena Kordić kao Violeta u seriji Znam kako dišeš

Priču s Jelenom, Sarajkom s adresom u Mostaru, koja je najveći dio dosadašnje karijere provela u teatru, radimo u festivalskom ozračju. I sama se raduje Sarajevo Film Festivalu, iako, kako kaže, nije u prilici da mu prisustvuje svake godine. “Kad god mi se otvori prilika da mogu da dođem, i još budem dijelom festivala, rado se odazovem. To je jedan od važnijih filmskih festivala u Europi i od izuzetne važnosti za našu državu.”
Mogućnost da na velikom platnu gleda fantastične filmske radove stranih i domaćih produkcija joj je prva asocijacija na SFF. Raduju je druženja s kolegama i sva nova poznanstva koja uspostavi i gdje se uvijek otvaraju mogućnosti za neke nove poslovne avanture. “Za vrijeme SFF-a cijeli grad diše punim plućima, i ja mu mogu samo poželjeti da tako bude kroz cijelu godinu i sve druge važne događaje, i da se sve to prelije na ostale gradove u BiH, jer mnogo je gradova, i većih i manjih, u našoj državi koji itekako imaju šta ponuditi od kulturnih sadržaja ostatku Europe, a i svijeta.“
Jelena Kordić Kuret, dramska prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, već godinama osvaja pažnju ljubitelja teatra, gdje je ostvarila brojne uloge, a pasioranim zaljubljenicima u pozorišnu umjetnost ostala je u pamćenju jedna davna sjajna predstava reditelja Dine Mustafića za Mostarski teatar mladih – Zvijer na mjesecu. U predstavi Jelena, zajedno s kolegama Erminom Bravom i Borisom Lerom, bravurozno glumi u duboko emotivnoj priči temeljenoj na drami Richarda Kalinoskog koja se bavi genocidom nad Armenima kroz najličniji odnos dvoje ljudi. Njezin glumački opus je raznolik, kao i kanali kojima prenosi svoj talenat i ljubav prema glumi – filmovi, serije, predstave, u svakom mediju je Jelena “svoja na svome” iako je svakome pristup drugačiji. “Svakim narednim iskustvom spoznam nešto novo, tako da rad i učenje nikad ne prestaju. Nadam se da će tako ostati zauvijek, jer me to drži s obje noge na zemlji. Ono što je isto jeste moje vjerovanje u istinitost onoga što radim.”

Ekipa serije
Znam kako dišeš

A istina je da joj vjerujemo: na sceni, na platnu, na televiziji. Tako je bilo i sa ulogama koje je ostvarila u filmovima kao što su Ljeto u zlatnoj dolini, Snijeg, Teško je biti fin i Quo vadis, Aida?, a da ne spominjemo onu u Najsretnijem čovjeku na svijetu – teško je zamisliti bolji izbor od Jelene Kordić Kuret za glavnu ulogu. Njena tačnost i svedenost fascinira, a jednako je uspješno prati Adnan Omerović.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 436, august 2023.

Latest Posts

Raport

spot_img