spot_img

Nedavno objavljeno

Serija “Znam kako dišeš”, Jasmile Žbanić uvrštena u glavni program Venecija Film festivala

Na današnjoj press konferenciji direktor Venecija Film festivala, gosp. Alberto Barbera, zvanično je objavio da je igrana serija „Znam kako dišeš“, kreatora Jasmile Žbanić i Damira Ibrahimovića, reditelja Alena Drljevića i Nermina Hamzagića i scenaristice Elme Tataragić, uvrštena u glavni program ovogodišnjeg jubilarnog 80-tog izdanja.

Ovo je prvi put da će jedna TV serija sa ovih prostora svoju svjetsku premijeru doživjeti u sklopu jednog od najvećih svjetskih festivala koji će se održati u periodu od 30. augusta do 9. septembra 2023. Pored serije „Znam kako dišeš“ na festivalu će biti prikazana samo još jedna serija, a u sklopu iste sekcije pored ostalih bit će prikazani i novi filmovi Woody Allena, Wes Andersona, Liliane Cavani, Harmony Corine i Romana Polanskog.

Festival će biti otvoren filmom “Comandante”, u režiji Edoarda De Angelisa, a pored njega u glavnoj takmičarskoj konkurenciji bit će prikazani filmovi nekih od najznačajnijih svjetskih reditelja: Luc Bessona, Bradley Coopera, Sofie Coppole, Ave DuVernay, Davida Finchera, Michaela Franca, Matteo Garronea, Rysuke Hamaguchia, Agnieszka Holland, Yorgosa Lanthimosa, Michaela Manna i dr.

O seriji “Znam kako dišeš”

Serija se sastoji od 6 epizoda, snimana je u periodu 2022. i 2023. na području Sarajeva. Sve počinje sa slučajem samoubistva maloljetnika koje pokreće lavinu događaja u privatnom životu tužiteljice Nevene Murtezić. Samohrana majka tinejdžera u procesu razvoda, sve teže balansira život sa sinom Dinom ( 17) i posao koji je pod stalnim pritiskom politike i javnosti.

Kreatorica serije Jasmila Žbanid je o seriji izjavila:

„Živimo u društvu izgubljenog povjerenja u institucije, informacije, činjenice. Odbacujemo nijanse i stvaramo crno-bijeli svijet baziran na nepovjerenju u sve osim svoja, često neutemeljena, vjerovanja. ZNAM KAKO DIŠEŠ kroz tužilačke istrage i porodične priče postavlja pitanja: Koliko vjerujemo svojoj djeci? Koliko ih poznajemo? Šta kada su potpuno drugačija od nas i našeg sistema vrijednosti ?“

Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma:

“Potpuno svjesni internacionalnog potencijala serije ‘ZNAM KAKO DIŠEŠ’ Jasmile Žbanić iz produkcije Bh Content Lab platforme, ponosni smo što će serija imati svjetsku premijeru u Veneciji na jednom od najprestižnijih svjetskih festivala. Ovo je veliki uspjeh za cijelu bh kinematografiju ali i za BH Telecom i s velikim zadovoljstvom najavljujem da će korisnici Moja TV imati mogućnost gledati ovu seriju ekskluzivno na MY TV-u u oktobru”.

U seriji igraju: Jasna Đuričić, Lazar Dragojević, Ermin Bravo, Mirvad Kurić, Kemal Rizvanović Emir Hadžihafizbegović, Jelena Kordić Kuret, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Selma Alispahić, Faketa Salihbegović- Avdagić, Dino Bajrović, Lana Stanišić, Boris Ler, Rijad Gvozden i dr.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img