spot_img

Kako pomoći djetetu da prevlada strah od vode

Vaš trogodišnjak obožava večernje kupanje i djeluje uzbuđeno zbog odlaska na ljetovanje. Ali kad ste stigli na plažu, dijete nije htjelo ni nožne prste umočiti u more. Ako vam taj scenarij zvuči poznato, niste usamljeni.

spot_img

Vrlo je uobičajeno da mala djeca razviju strah od vode, a njihovi roditelji se osjećaju frustrirano i nesigurno jer ne znaju kako natjerati svoju djecu da prevladaju te strahove. Postoji nekoliko taktika koje biste mogli isprobaati kako biste pomogli svom djetetu da prevlada strah od vode.

Zašto se djeca boje vode?

U većini slučajeva za strah od vode kod djece možete okriviti razvojnu nezrelost. Bebe nisu uvijek svjesne vode kao nečega čega bi se trebale bojati i obično će se rado brčkati u kadi, jezeru, oceanu ili bazenu. Ali kako djeca rastu, uobičajeno je da se počnu bojati vode. Strah od vode najčešće razvijaju djeca od 1. do 7. godine, tvrde psiholozi.

Ako je vaše dijete doživjelo neko loše iskustvo u vodi, čak i u kadi, kao što je poskliznuće, prekomjerno prskanje ili neželjeno uranjanje u vodu, to može učiniti strahove još većima i otežati njihovo rješavanje. Neka djeca možda nisu doživjela strašna iskustva, već neugodna, poput vode koja im je ušla u nos ili oči, a zabrinutost da će se to ponoviti može ih natjerati da oklijevaju oko ulaska u vodu.

Kako pomoći djetetu da prevlada strah od vode?

Najbolje je zauzeti odmjeren, empatičan i smiren pristup. Ako pokažete nervozu, djeca će je osjetiti, a to će samo povećati njihove strahove. Evo nekoliko strategija koje možete isprobati.

Postupno uranjanje: Pustite dijete da se postupno navikne na vodu. Prvi dan neka umoči samo prste, drugi dan neka uđe do koljena, zatim do struka, i tako dalje. Neka djeca jednostavno trebaju više vremena i nemojte ih forsirati.

Nabavite zabavnu opremu: Neka djeca će se osjećati ugodnije ako imaju šarene naočale za plivanje, prsluk za spašavanje ili rukavice za plivanje s omiljenim likovima iz crtića. Ovi predmeti mogu pomoći djeci da se osjećaju sigurnije.

Potražite stručnu pomoć: Neka djeca će vjerojatnije poslušati odraslu osobu koja im nije roditelj. Ljubazni i strpljivi instruktor plivanja mogao bi učiniti čuda. Plus je što stručne osobe imaju gomilu iskustva s problemom djece koja se boje vode i znaju najbolje trikove.

Uđite u vodu s djetetom: Nekoj djeci će biti ugodno ako vi uđete s njima u vodu. Možete ih pridržavati ili držati za ruku dok se ne opuste. Ali čak i kada se to dogodi, nemojte se previše udaljavati. Akademija američke pedijatrije preporučuje roditeljima da cijelo vrijeme budu na dohvat ruke neiskusnim plivačima.

Razgovarajte: Pokušajte razgovarati s djetetom kako biste razumjeli uzrok njegovog straha od vode. Ako znate s čime se dijete bori, lakše ćete mu pomoći da prevlada strah i osjeća se opuštenije u vodi.

index.hr

Možda vas zanima

Stay Connected

108,942LikesLikes
4,886SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno

spot_img