Nedavno objavljeno

Na visokim temperaturama ne ostavljajte psa u vozilu

Stiglo je ljeto, a s njim i vrućine pa je posebnu brigu potrebno posvetiti i sigurnosti ljubimaca.

Kada je temperatura zraka 24 Celzijusa, ona u automobilu nakon samo 10 minuta može skočiti na 38 stepeni, a nakon 30 minuta na fatalnih 50°C. Ako je temperatura zraka 30 Celzijusa, za 10 minuta u vozilu će biti 43 stepena, odnosno 60 nakon 30 minuta.

Osim toga, vrućine će užariti i asfalt. Kada je temperatura zraka 25 stepeni, asfalt će se zagrijati na 52, dok će pri temperaturi zraka od 35 Celzijusa, temperatura asfalta skočiti na čak 65 stepeni.

Provjerite toplinu asfalta prije nego što na njega pustite svojeg psa. Ako je asfalt prevruć za vaša stopala, prevruć je i za pseće šape.

Simptomi toplotnog udara kod pasa su dahtanje, otežano i ubrzano disanje, pretjerana žeđ, zažarene sluznice i jezik, pojačano slinjenje, povraćanje i/ili proljev, letargija i gubitak ravnoteže. Psi u većoj opasnosti su brahicefalične pasmine poput mopsa te francuskog i engleskog buldoga, dugodlake pasmine (npr. lhaso apso) te seniori i štenci.

Kako spriječiti toplotni udar?

  • Izbjegavajte duge šetnje i šetnje po suncu i asfaltu.
  • Osigurajte ljubimcu dovoljno hladne i svježe vode.
  • Ograničite fizičku aktivnost ljubimca.
  • Ne ostavljajte ih u automobilima. Nikada. Čak ni s otvorenim prozorima. Ako je vani 29 stuepeni, temperatura u automobilu može porasti na 40°C za svega par minuta.
  • Dulje šetnje preporučljive su rano ujutro ili kasno navečer.

 

index.hr

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img