Nedavno objavljeno

Ekskurzija Une Gunjak na Locarno Film Festivalu

Film bosanskohercegovačke rediteljice Une Gunjak Ekskurzija svjetsku će premijeru imati na Locarno Film Festivalu i to kao ostvarenje koje 4. 8. otvara takmičarski program "Cineasti  Del Presente" - za najbolje debitanske filmove iz cijelog svijeta

Sinopsis

Dok se njen, deveti razred priprema za ekskurziju, Iman privlači pažnju starijeg dečka. Nakon što se, nakon igre istine i izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi eksurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli.

Glavne uloge u filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija i Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović, Muhamed Hadžović. Film je nastao po scenariju i u režiji Une Gunjak, a ostatak autorske ekipe filma čine direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka Clémence Diard, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić, kasting direktorica Timka Grin, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Draško Adžić i šminkerka Lamija Hadžihasanović-Homarac. Producenti filma su Amra Bakšić Čamo, Adis Đapo (SCCA/pro.ba) a koproducenti: Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset), Mer Film (Gary Cranner).

Film je sniman u Sarajevu 22. aprila do 29. maja 2022. godine, i realizovan je kao koprodukcija 6 zemalja – Bosna i Hercegovina / Hrvatska / Srbija / Francuska / Norveška / Katar. Film su podržali Fondacija za kinematografiju, Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS, HAVC, Filmski centar Srbije, Sorfond, Doha Film Institute, Hubert Bals Fund i Eurimages.

Biografija rediteljke

Una Gunjak rođena je i odrasla u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Studirala je u Italiji i Velikoj Britaniji, gdje je magistrirala montažu na Nacionalnoj filmskoj i TV školi u Londonu. Radi kao montažerka, scenaristica i rediteljka.

Njen kratki film “The Chicken” snimljen 2014. premijerno je prikazan na Tjednu kritike filmskog festivala u Cannesu, osvojio je Europsku filmsku nagradu za najbolji kratki film 2014. i prikazan u međunarodnom natjecanju Sundance Film Festivala. Prikazan je na 270 drugih festivala diljem svijeta, osvojivši više od 70 nagrada. Njezin kratki film “Salamat iz Njemačke”, snimljen u sklopu inicijative Lebanon Factory, premijerno je prikazan u programu Quinzaine des Cinéastes Kanskog filmskog festivala. Una je izabrana i za Cinefondation Residence u Cannesu i program FeatureLab Torino Film Laba.

Trenutno razvija svoj drugi dugometražni projekat Melissi je pukao film, radi kao konsultant za montažu na programu First Cut Lab i priprema se za snimanje serije Komar Timura Makarevića, gdje će režirati dio prve sezone.

Latest Posts

Raport